Το ενδεχόμενο νέων μέτρων, με χρήση της μάσκας και στους δρόμους, όσο συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού, φαίνεται πως γίνεται βεβαιότητα, με τους λοιμωξιολόγους να βάζουν στο τραπέζι και πιθανό νέο λοκ ντάουν, κάτι που δεν έχει αποκλείσει και η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε ότι πρώτο μέλημα αποτελεί η δημόσια υγεία.
“Έχω ακούσει ότι δεν θα γίνει ποτέ lockdown. Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί, θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα έχουμε lockdown, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».
Όπως είπε, το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 μέρες. «Θα δώσουμε στα μέτρα μια εβδομάδα, 10 μέρες ή δυο εβδομάδες το πολύ για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», είπε ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως το νέο lockdown θα είναι διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας.
Σημείωσε τέλος πως αν αφήσουμε την κατάσταση χωρίς δραστικά μέτρα ενδεχομένως θα πιεστούμε στο σύστημα υγείας.
Στην εκτίμηση πως ο αριθμός των κρουσμάτων δε θα γίνει τετραψήφιος, ωστόσο αν αυτά δεν αρχίσουν να πέφτουν, τα μέτρα θα επεκτείνονται, προέβη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, με δηλώσεις του στο MEGA.
Αναφερόμενος στις λαϊκές αγορές, είπε πως τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Συμπλήρωσε ότι αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού.
Για τα ΜΜΜ τόνισε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πως πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς. «Η μάσκα βοηθάει (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις», σχολίασε.
Μίλησε για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση λέγοντας πως είναι ένα απόκτημα και πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέθοδος αποφυγής συγχρωτισμού.
Για τα σχολεία, υποστήριξε πως τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, έρχονται από έξω. Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή. Σε περίπτωση κρουσμάτων, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, είπε. Πρέπει ο υπεύθυνος του σχολείου να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και να συναποφασίσουν με τη βοήθεια των ειδικών.
Για τη χρήση μάσκας, τόνισε πως μας προστατεύει από τα ασυμπτωματικά άτομα και πως δε δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα.