ΑμεΑ (ο) 1. αυτός για τον οποίο δεν νοιάζεται κανείς, «οπουδήποτε αλλού θα ζούσε μια κανονική ζωή, αλλά στην Ελλάδα ο Μηνάς δυστυχώς είναι ΑμεΑ», 2. αυτός που δεν φαίνεται, αόρατος, «σήκωσα το χέρι μου για τον χαιρετήσω, αλλά εκείνος με προσπέρασε σαν να ήμουν ΑμεΑ». 3. Αυτός που είναι καταδικασμένος σε κατ’ οίκον εγκλεισμό, «ο Νίκος πια είναι ΑμεΑ και κανείς από τους φίλους του στα μέρη που σύχναζε δεν θα τον ξαναδεί».

Είναι θύτες με ψεύτικο ενδιαφέρον

Χθες ήταν άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ηταν δηλαδή άλλη μια ημέρα στην οποία δεκάδες πολιτικοί αναρτούν ευαίσθητα μηνύματα γεμάτα ενσυναίσθηση, την ώρα που οι ίδιοι με τις αποφάσεις ή την αδιαφορία τους είναι αυτοί επιτρέπουν τη μετατροπή των πεζοδρομίων σε πάρκινγκ, σε προεκτάσεις μπαρ, καφέ και εστιατορίων, σε φυτώρια δέντρων, σε δρόμους κίνησης δικύκλων και υπογράφουν την καταδίκη των ανάπηρων συμπολιτών σε κατ’ οίκον εγκλεισμό. Αλλη μια μέρα που προσπαθώ να καταλάβω πώς μπορεί ένας θύτης χωρίς καμία ντροπή να παριστάνει ότι κλαίγεται για τα όσα υφίσταται το θύμα του. Κάποιος μπορεί να πει ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εκφράζουν τη γενική αδιαφορία του πληθυσμού για τους αναπήρους και θα έχει δίκιο με μια μικρή διαφορά: τουλάχιστον οι αδιάφοροι πολίτες δεν έχουν το θράσος να παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται με γεμάτες ευαισθησία αναρτήσεις.

Ντροπή

Μια κοινωνία που δεν νοιάζεται για τους αναπήρους της είναι μια κοινωνία κοινωνία ηλίθια και αυτοκαταστροφική. Βλέπετε, είναι τόσο εύκολο κανείς (ακόμα και ο πιο προσεκτικός και σώφρων άνθρωπος) να περάσει από την αρτιμέλεια στην αναπηρία που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είμαστε όλοι υποψήφιοι ανάπηροι αλλά και τόσο ανόητοι.

Απόφαση χωρίς καμία λογική

Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό ζητήθηκε από τον σύντροφο Πολάκη να μιλήσει στην τελετή της ορκωμοσίας των πτυχιούχων της Νομικής του ΑΠΘ, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η κόρη του. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν υπήρχαν σοβαρότεροι και με πιο υγιή αντίληψη για τη Δικαιοσύνη άνθρωποι ανάμεσα στους γονείς των αποφοίτων, οπότε αποδίδω την πρόσκληση στη διαχρονικά (και διαπολιτευματικά) καλή σχέση του καθηγητικού κατεστημένου με οποιονδήποτε έχει οποιαδήποτε πολιτική ισχύ.

Κακοποιητές

Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα για να θέλεις να βρεθεί και να τιμωρηθεί με αυστηρότητα ο συμπολίτης που βασάνισε μέχρι θανάτου το σκύλο στην Αράχοβα. Οι κακοποιητές των ζώων στην πραγματικότητα είναι κακοποιητές των αδυνάμων και πολύ εύκολα θα κάνουν ακριβώς τα ίδια στον πρώτο ανυπεράσπιστο άνθρωπο που θα έχει την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο τους.