Μέσα στους περίεργους διαδρόμους και τις δαιδαλώδεις διαδρομές των κουκουλοφόρων στα υπόγεια των ελληνικών πανεπιστημίων φαίνεται πως κρύβεται η αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πριν από λίγες ημέρες. Απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο «σε πυρηνικό αντιδραστήρα με κίνδυνο έκλυσης ραδιενέργειας» από κουκουλοφόρους δράστες που δρουν ανενόχλητοι, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας«Τα Νέα», ή άνευ σημασίας περιστατικό με ένα κομμένο λουκέτο και τίποτα περισσότερο σε έναν χώρο όπου φυλάσσεται ένας προσομοιωτής αντιδραστήρα χωρίς καμία απολύτως επικινδυνότητα και ο οποίος χρησιμοποιείται από το 1974 για εκπαιδευτικούς λόγους, όπως λέει ο πρύτανης;
Και οι δύο προβαλλόμενες εκδοχές της αλήθειας έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Ενα κομμένο λουκέτο μέσα σε έναν πανεπιστημιακό χώρο και τη δράση των μπαχαλάκηδων στα πανεπιστήμια. Οι δύο επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που οργανώθηκαν σε Πανεπιστημιούπολη (ΕΚΠΑ) και ΑΠΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν ενδεικτικές. Στην Αθήνα συνελήφθησαν τρία άτομα και στη Θεσσαλονίκη άλλα 49, τα οποία τελικώς αφέθησαν ελεύθερα. Παρ’ όλα αυτά, τα «οπλοστάσια» και στις δύο περιπτώσεις ήταν πλούσια. Πλήθος από κενά μπουκάλια μπίρας –βασικό εξάρτημα για τις μολότοφ–, κοντάρια, ξύλα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα, πυροσβεστήρες γεμάτοι χρώμα και διάφορα άλλα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», πριν από λίγες ημέρες «κουκουλοφόροι καταληψίες χτύπησαν με αλυσοπρίονο τον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, διαρροή από τον οποίο μπορούσε να είχε απρόβλεπτες συνέπειες». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επίθεση έγινε με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας. Η επίθεση «φαίνεται να σημειώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ, με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων».
«Τα Νέα» αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια «εφιαλτική επιχείρηση σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., που συγκέντρωσαν αρκετές σχετικές αναφορές από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Και συνιστά, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, δείγμα των ακραίων επιλογών ορισμένων κουκουλοφόρων». Οπως ήταν φυσικό, ο βασικός τίτλος της εφημερίδας «Πυρηνικό ριφιφί» ήταν ικανός από μόνος του να προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...
Πρύτανης ΑΠΘ: Καμία περίπτωση διαρροής
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», είπε: «Από ό,τι γνωρίζω πριν 1,5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτα παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής». Ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη δράση παρανόμων και την –τουλάχιστον– απόπειρα διάρρηξης σε χώρο του ακαδημαϊκού Ιδρύματος. «Είναι ένας μικρός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το Τμήμα Φυσικής», συνέχισε. Ο ίδιος, πάντως, ήταν αυτός που το Σάββατο κάλεσε την Αστυνομία ώστε να επέμβει στους χώρους του ΑΠΘ: «Υπήρξε μια προσπάθεια 15 ατόμων να παραβιάσουν με τροχό την περίφραξη του χώρου όπου γίνεται το νέο έργο της βιβλιοθήκης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας ενός έργου που κοστολογείται στα 1,3 εκατ. ευρώ. Από κει και πέρα η αστυνομική αρχή έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα αξιόποινα. Η Αστυνομία θεώρησε πως πρέπει να επέμβει και στη Σχολή Θετικών Επιστημών γιατί κατά πάσα πιθανότητα έκρινε πως εκεί βρίσκονται αυτά τα άτομα».