Τους 21 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία, τον ισχυρότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. “Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός”, είπε η γυναίκα. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η τρίχρονη ανιψιά της.

Δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτιρίων στο Δυρράχιο, ενώ 44 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν.

Μια 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα όμως οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα. “Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι”, είπε μια γυναίκα, η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.

Στο Θουμάνι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι που ανασύρθηκαν ζωντανοί στο Θουμάνι τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

“Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν”, είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον έκτο όροφο, στα Τίρανα. “Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς”, είπε αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό.

Οι διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Διάγγελμα Ράμα

Σ΄ ένα σύντομο διάγγελμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό -όπως χαρακτήρισε- τον σημερινό σεισμό των 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Ο Ράμα ανέφερε ότι μέχρι τώρα απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία 41 άτομα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα δεκάδες άλλα.

Κάλεσε τον αλβανικό λαό να δείξει ιδιαίτερη αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες προς αρκετές χώρες για την έμπρακτη ετοιμότητα και αλληλεγγύη που δείχνουν στο πλευρό του αλβανικού λαού σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Μεταξύ των χωρών που σπεύδουν να παράσχουν τη δική τους συμπαράσταση, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε τις δύο μονάδες ΕΜΑΚ της Ελλάδας οι οποίες φθάνουν στις σεισμόπληκτες περιοχές οδικώς μέσω Κακαβιάς και αεροπορικώς μέσω αεροδρομίου Τιράνων.

Την ίδια στιγμή ο στρατός κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων. Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία. Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική η ώρα.

Κάτοικοι, μερικοί κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά, έβγαιναν τρέχοντας από πολυκατοικίες στα Τίρανα μετά τη μεγέθους 6,4 βαθμών δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας).

Στην κωμόπολη Thumane, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

«Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), και έγινε επίσης αισθητός στα Βαλκάνια και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας.

Ώρες αργότερα ένας σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών έπληξε τη Βοσνία, με επίκεντρο 75 χλμ. νότια του Σαράγεβο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Νεκροί και τραυματίες

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας στη βόρεια αλβανική κωμόπολη Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Kurbin πηδώντας πανικόβλητος από ένα κτίριο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Άλλο ένα πτώμα ανακαλύφθηκε μέσα σε συντρίμμια στην Thumane.

Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από δύο κτίρια που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, και ένας άνδρας σκοτώθηκε κοντά στη βόρεια πόλη Lezhe.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολίτες στην Thumane προσπαθούν να καθαρίσουν τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Τα περισσότερα ήταν κτισμένα με τούβλα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Reuters.

Διασώστες στην Thumane χρησιμοποίησαν μηχανικό εκσκαφέα για να καθαρίσουν τα ερείπια, ενώ άλλοι προσπαθούσαν με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από συντρίμμια στην Thumane τέσσερις ώρες μετά το σεισμό, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters. Γιατροί είπαν πως αμφότεροι βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

«Όλα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ραφίκ, κάτοικος των Τιράνων που διαμένει σε διαμέρισμα του έκτου ορόφου. «Ήμασταν ξύπνιοι εξαιτίας των προηγούμενων σεισμών, όμως ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά», είπε στο Ρόιτερ αναφερόμενος σε μικρότερες δονήσεις που καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας πριν από τον κύριο σεισμό.

Διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως μεταξύ των νεκρών είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια.

Στο Δυρράχιο, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει.

Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.

Ο πρώτος μεγάλος μετασεισμός είναι γεγονός καθώς σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, η Αλβανία ταρακουνήθηκε ξανά από δόνηση έντασης 5,4 Ρίχτερ.

Παγιδευμένοι

Ο σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή σε δύο μήνες.

Η Τζάσκα είπε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Δυρράχιο. Ακολούθησαν 100 μετασεισμοί.

«Το Δυρράχιο και η Thumane είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Οι διασώσεις συνεχίζονται σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει εκεί», είπε η υπουργός ενώ στρατιώτες ανέσυραν ένα θύμα από ξενοδοχείο στο Δυρράχιο.

Από τους τουλάχιστον 135 τραυματίες, οι 72 νοσηλεύονται, δήλωσε η Τζάσκα. Δύο αεροπλάνα από τη Ρουμανία αναμένεται να φθάσουν μεταφέροντας ειδικό εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, ενώ αναμένεται βοήθεια από την Ιταλία και την Τουρκία, πρόσθεσε η ίδια.

«Πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό βοηθούν κατοίκους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια» στο Δυρράχιο και την Thumane, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Ένας άγνωστος άνδρας, που έφερε επίδεσμο στο δεξί μάγουλο, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι News24 TV πως η κόρη του και η ανιψιά του είναι μεταξύ των παγιδευμένων σε πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν πως είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες, όμως δεν μπόρεσα να μιλήσω μαζί τους», είπε ο άνδρας αυτός.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

«Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Φόβοι για πολύ μεγάλες ζημιές

Φόβους ότι οι ζημιές από το μεγάλο σεισμό στην Αλβανία θα είναι πολύ μεγάλες εξέφρασε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Θεωρώ ότι οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες. Πριν δυο μήνες που επισκεφθήκαμε την περιοχή είδαμε ότι τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αναμένεται μεγάλος μετασεισμός από το συγκεκριμένο ρήγμα.

«Βεβαίως οπωσδήποτε θα έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,9 περίπου, αλλά γενικότερα υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με τη διαδικασία της σεισμικής διαδικασίας στην περιοχή», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη, μεταβαίνουν το απόγευμα στη γειτονική χώρα.