Στις 8 το βράδυ συνεδριάζουν σήμερα οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας που «θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση», όπως σημειώνουν.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα κάνουν λόγο για την «ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται ως μια πρώτη ευκαιρία η συζήτηση επί του προΰπολογισμού των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης στα Παραπολιτικά 90,1, «τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο συνδυασμός μας», προσθέτοντας πως η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα έχει μια παρουσία από «αριστερή σκοπιά» σε όλα τα μεγάλα θέματα. Ανέφερε πως στόχος είναι να δημιουργηθεί κάτι νέο και φρέσκο στον χώρο της Αριστεράς, που θα καλύπτει και τον χώρο της οικολογίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρθρώσει έναν λόγο απέναντι στη μονοκρατορία της Δεξιάς.

Αναφορικά με τους λόγους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι βλέποντας τον χώρο να εκφυλίζεται», ενώ έκανε λόγο και για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. «Το διακύβευμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να μένουμε άπραγοι όταν βλέπαμε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, χώρο τον οποίο όσοι φύγαμε τον χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο και πολλές θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλο αυτό το χώρο να τον βλέπουμε να εκφυλίζεται. Γιατί αυτό που είδαμε το τελευταίο διάστημα ήταν μια αποιδεολογικοποίηση αυτού του χώρου, ακούγαμε συνθήματα αντιφατικά και μεταξύ τους, προγραμματικές παλινωδίες αδιανόητες και έναν λόγο ο οποίος δεν είχε σχέση με την Αριστερά σε οποιαδήποτε έκφανσή της και ταυτόχρονα είδαμε συμπεριφορές αντιδημοκρατικές στον τρόπο λειτουργίας, στον τρόπο αντίληψης για το πως κάνουμε πολιτική. Σε μια λογική ότι ο ηγέτης επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα με το λαό χωρίς να υπάρχουν όργανα και διαδικασίες», είπε συγκεκριμένα.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι επέλεξε «μια στάση που δεν έχει νόημα να κρίνουμε, ήταν μια στάση συνεπής, αλλά εμείς έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αποχώρηση κορυφαίων στελεχών δεν έχει επηρεάσει αρνητικά το κόμμα, είπε ότι δεν «έχει νόημα να αναλωθούμε σε αριθμητικές αλχημείες. Νομίζω ότι όποιος γνωρίζει κατανοεί ότι αυτό που έχει συμβεί είναι μια μαζικότατη αποχώρηση στελεχών - μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τις οργανώσεις, από τις νομαρχιακές, από την Κεντρική επιτροπή, σε όλα τα επίπεδα και νομίζω ότι οποιαδήποτε συζήτηση επ’ αυτού δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Το επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο αυτές οι κινήσεις και αυτές οι αποχωρήσεις θα επηρεάσουν ή όχι το ΣΥΡΙΖΑ ή θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική σε αυτό το νέο εγχείρημα το οποίο εμείς σχεδιάζουμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε».

Ερωτηθείς αν θα ιδρύσουν κόμμα, είπε ότι «τα βήματα τα οποία θα κάνουμε θέλουμε είναι σταθερά και στέρεα άρα αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η δημιουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».