«Φιλοδοξούμε να μειώσουμε σημαντικά τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία και να πετύχουμε ένα ποσοστό ενισχυμένο σε σχέση με το ποσοστό που καταγράψαμε στις εθνικές εκλογές», τονίζει στη συνέντευξή του στο «Μανιφέστο» ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος καλεί τα στελέχη του κόμματος να βάλουν ένα τέλος στην εσωστρέφεια. Παράλληλα, στρέφει τα πυρά του προς τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανεξαρτητοποίηση των 11 βουλευτών;
Η ανεξαρτητοποίηση των 11 βουλευτών αποτελεί σίγουρα μια δυσάρεστη εξέλιξη, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες που έγιναν και το χρόνο που δόθηκε προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η διάσπαση. Η μετέπειτα απόφασή τους να πάρουν μαζί τις έδρες και να συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν το επιστέγασμα μιας εξόδου που μέχρι τότε πραγματοποιούταν με διαρροές και έναν καταιγισμό κατεδαφιστικών κειμένων. Προφανώς η μείωση των εδρών αδυνατίζει την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία όρισαν ποιοτικά και ποσοτικά οι πολίτες με την ψήφο τους. Εδρες που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες όλοι δεσμευτήκαμε με την υπογραφή μας να παραδώσουμε σε περίπτωση αποχώρησης. Οι 11 κινήθηκαν αντίθετα στην ψήφο των πολιτών, και αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι θα τους συνοδεύει. Εχοντας, ωστόσο, πλήρη επίγνωση της ιδιαίτερης συνθήκης που έχει διαμορφωθεί, αλλά πρωτίστως της ευθύνης που έχει αναλάβει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει οριστικά αυτόν τον κύκλο εσωστρέφειας και ανασυντάσσεται ταχέως προκείμενου να δώσει μια προοδευτική διέξοδο που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Εχοντας καθαρό ορίζοντα, βγαίνουμε μπροστά με ενότητα και σύνθεση, με σύγχρονες, ρεαλιστικές θέσεις, προτάσεις και λύσεις.
Ποιος είναι πλέον ο στόχος του κόμματος εν όψει των ευρωεκλογών;
Κατ’ αρχάς στόχος μας είναι η κατάρτιση ψηφοδελτίων με νέα, ικανά, σοβαρά πρόσωπα που έχουν διάθεση να εργασθούν, να προσφέρουν και να εκπροσωπήσουν τη χώρα με επάρκεια. Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι εξίσου σημαντικές και απαιτείται μια στιβαρή παρουσία στις Βρυξέλλες. Δεν αντιλαμβανόμαστε τη θέση του ευρωβουλευτή ως θέση τιμής ένεκεν. Θα έχουμε ένα δυνατό και τεχνοκρατικό ευρωψηφοδέλτιο. Μπαίνουμε στη μάχη των ευρωεκλογών με τον πήχυ ψηλά. Ως αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουμε τη νίκη. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, φιλοδοξούμε να μειώσουμε σημαντικά τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία και να πετύχουμε ένα ποσοστό ενισχυμένο σε σχέση με αυτό που καταγράψαμε στις εθνικές εκλογές.
Θεωρείτε ότι η εσωστρέφεια θα σταματήσει στον ΣΥΡΙΖΑ; Και πλέον ο στόχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Επιβάλλεται να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια. Η εσωκομματική περιδίνηση αμέσως μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές έφθειρε τον ΣΥΡΙΖΑ και κούρασε τον κόσμο και όλους εμάς. Η κοινωνία χρειάζεται ουσιαστική, χρήσιμη και μαχητική αντιπολίτευση, προσανατολισμένη στις ανάγκες της, που θα μπλοκάρει τις πολιτικές χαμηλών προσδοκιών μιας ασυναίσθητης κυβέρνησης που βλέπει στην αβίωτη καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας ένα «οικονομικό θαύμα». Ιδεολογικός, πολιτικός και προγραμματικός αντίπαλος ήταν και παραμένουν η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς. Αυτός είναι ο ρόλος που ανέθεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία. Δεν παρεκκλίναμε και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτόν.
Εκτιμάτε ότι μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών η «Ομπρέλα», αλλά και η ομάδα της Εφης Αχτσιογλου είχε στόχο την αποχώρηση;
Ναι. Από την επομένη των εκλογών εκτιμώ ότι τόσο η «Ομπρέλα» όσο και η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου έδειξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να συνεργαστούν με τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και δρομολόγησαν την αποχώρησή τους. Στην περίπτωση της «Ομπρέλας» υπήρχαν εδώ και χρόνια καταγεγραμμένες σοβαρές πολιτικές διαφωνίες, ακόμα και με αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην περίπτωση των 6+6 νομίζω ότι έγινε μια εκ των υστέρων προσπάθεια να ιδεολογικοποιηθεί η δυσαρέσκεια της ήττας και η μη αποδοχή του νέου προέδρου. Δεν κατανοήσαμε ποια ήταν η πολιτική διαφωνία που τους οδήγησε στην αποχώρηση, καθώς αυτή ουδέποτε τέθηκε στα όργανα, ούτε τις δηλώσεις περί μετάλλαξης και ιδεολογικής απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από την ταυτότητά του, καθώς τόσο η ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό όσο και το πρόγραμμα του κόμματος, που, σημειωτέον, διαμορφώθηκε και από άτομα που αποχώρησαν, δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα, ενώ εκκρεμεί και το Συνέδριο, όπου θα επικαιροποιηθούν η φυσιογνωμία και η προγραμματική ταυτότητα του κόμματος. Τα εξής δύο παράδοξα παρουσιάζει αυτή η διάσπαση: την απουσία τεκμηρίωσης και κατάθεσης των ιδεολογικών και πολιτικών λόγων της, αλλά και την επιλογή αυτό το «προαποφασισμένο διαζύγιο» να λάβει χώρα στα τηλεοπτικά πάνελ και όχι στα κομματικά όργανα.
Πώς πρέπει να γίνει η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Η διαδικασία ανασυγκρότησης έχει ξεκινήσει και οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν θα μετασχηματίσουν τον τρόπο που λειτουργούμε ως κόμμα, θα το κάνουν πιο ανοιχτό, πιο συμμετοχικό και θα αξιοποιηθούν τα μέλη μας. Ηδη ξεκινάμε με ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τις εκατοντάδες αιτήσεις ενδιαφέροντος για τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ. Αφετηριακό σημείο θα πρέπει να είναι η συστηματική δουλειά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέα πρόσωπα σε δημοτικές παρατάξεις και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να αποκτήσουμε γείωση με παραγωγικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς φορείς και να επανακαθορίσουμε προγραμματικές αιχμές και θέσεις μας, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις, ακούγοντας και υιοθετώντας προτάσεις που εκπορεύονται από τους φορείς της πραγματικής οικονομίας. Χωρίς φόβο να συζητήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Να έχουμε πατριωτικό, ισχυρό λόγο στα εθνικά ζητήματα. Τέλος, η ανασυγκρότηση θα πρέπει να περάσει μέσα από την ειλικρινή επαναπροσέγγιση και επανασύσταση με τον κόσμο με τον οποίο χάσαμε την άλλοτε στενή επαφή μας. Με τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τους νέους...
* Βουλευτής Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ