Η μετακίνηση του Λορέντσο Φοντάνα στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έφερε στη θέση του, στο υπουργείο Οικογένειας, ένα άλλο στέλεχος της ξενοφοβικής Λέγκας, τη 42χρονη Αλεσάντρα Λοκατέλι, που θεωρείται μεγάλη θαυμάστρια -όχι απλώς του προσώπου, αλλά και των πράξεων- του ηγέτη του κόμματος και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.
Η Λοκατέλι δεν έχει περάσει απαρατήρητη έως σήμερα, καθώς «διέπρεψε» ως αντιδήμαρχος Κοινωνικών Πολιτικών στη δημαρχία του Κόμο, όπου -όπως και ο Σαλβίνι στην κυβέρνηση της Ρώμης- στην ουσία θεωρείτο ως η «ντε φάκτο» δήμαρχος. Από την ημέρα της εκλογής της, το 2017, η Λοκατέλι κατόρθωσε να στρέψει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, όχι πάντοτε για καλό.
Μάλιστα, δεν στάθηκε μόνο στα μέτρα για την εικόνα του κέντρου του Κόμο και τον πόλεμο που κήρυξε κατά των αστέγων, εξισώνοντας την κατάστασή τους με εγκληματική ενέργεια, διότι «κηλιδώνουν την εικόνα της πόλης», αλλά πέρασε και στις προσωπικές εκκλήσεις στους κατοίκους της πόλης να μη δίνουν ελεημοσύνη και ενθαρρύνουν με αυτόν τον τρόπο την επαιτεία και τους άστεγους.
Βέβαια, στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εξορκισμοί στους ξένους, που είναι λιγοστοί στο Κόμο. Μάλιστα, φρόντιζε να προβληθούν οι φωτογραφίες της από την εποχή που με καθημερινή περιβολή γυρνούσε τους δρόμους του Κόμο και κολλούσε αφίσες με συνθήματα «Στοπ στις σχεδίες (με μετανάστες)» και «Πρώτα οι Κομάσκοι».
Μεταξύ των αστέγων που κοιμούνται στις αψίδες του Σαν Φραντσέσκο, τους οποίους η Λοκατέλι θέλει καλοντυμένους, βρίσκονται και πολλοί Ιταλοί, όμως η ίδια δεν κάνει διακρίσεις. Έτσι, στις 31 Αυγούστου του 2018 έστειλε -για τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Αβονδίου- στις 5 το πρωί υδραντλίες για να «απολυμάνουν» τους αστέγους της πόλης, όπως ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες της δημαρχίας. «Μία πράξη ανούσιας κακίας», αντιτείνει η ΜΚΟ «Το Κόμο υποδέχεται» (Como Accoglie), που μοιράζει κουβέρτες, φαγητό και προσφέρει βοήθεια σε όσους δεν έχουν κατάλυμα.
Εν τούτοις, η «πασιονάρια» του εθνικισμού δεν αποθαρρύνεται και λαμβάνει νέα μέτρα κατά των αναξιοπαθούντων, ενώ όταν οι διάφορες οργανώσεις και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δρομολογούν μία κοινωνική εκστρατεία για νέους κοιτώνες αστέγων στην πόλη, η Λοκατέλι το αποκλείει αμείλικτα: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε νέες τέτοιες δομές στην περιοχή μας».
Με πρόσχημα την καθαριότητα -κεντρικό άξονα της πολιτικής της- στην πόλη, η Λοκατέλι διατάσσει να αφαιρεθούν από την πλατεία Σαν Ρόκο, στην είσοδο της πόλης, δέντρα και παγκάκια, τα οποία καταλάμβαναν άστεγοι μετανάστες για να κοιμηθούν και στέλνει την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να απολυμάνει τον χώρο! «Για να ικανοποιήσουμε τα τόσα αιτήματα του κόσμου, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε», διεμήνυσε η ίδια, προσθέτοντας πως «βεβαίως εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε στη μεταναστευτική πολιτική» αλλά όπως απέδειξε μπορεί κάλλιστα να ξεριζώσει ένα δέντρο, ώστε να μην αποτελεί «τουαλέτα ανοικτού χώρου» από τους αστέγους.
Όμως, η τότε αντιδήμαρχος και νυν υπουργός δεν σταμάτησε εκεί. Πριν από κάποιους μήνες διέταξε τη συσκότιση στους κήπους Μαρτινέλι, που αποφάσισε να κλείνουν στις 18.00, ακόμη και το καλοκαίρι. Για ποιόν λόγο; Γιατί καταλύουν διάφοροι ανεπιθύμητοι: όπερ μεθερμηνευόμενο, μετανάστες που έρχονται για να επωφεληθούν από το δωρεάν wifi. Ανώφελες οι εκκλήσεις των διαφόρων κοινοτήτων, ή των γονέων στο κέντρο της πόλης, που επαναστατούν κυριολεκτικά ενάντια στο μέτρο.
Φυσικά, αποκλείεται να τείνει ευήκοον ους στα αιτήματα της ισλαμικής κοινότητας να χρησιμοποιηθούν δημόσιοι χώροι για την προσευχή κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, καθώς η πόλη δεν διαθέτει τεμένη. Το σχετικό αίτημα της τουρκικής κοινότητας -που είναι ένοχη διότι «μιλάει μόνο την ξένη γλώσσα της» και όπως υποστηρίζει η ίδια «κηρύσσει το μίσος για τη Δύση» και «δεν ενσωματώνεται στις αρχές μας»- απορρίφθηκε χωρίς καν να εξεταστεί.
Έχοντας κλείσει το κεφάλαιο «Ραμαζάνι», η αντιδήμαρχος πέρασε στην εκστρατεία της 8ης Μαρτίου, όταν με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας κάλεσε τους κατοίκους του Κόμο να μην αγοράζουν μιμόζες από τους πλανόδιους μετανάστες, με το σύνθημα «μη δίνετε ούτε ένα ευρώ» και επαναφέροντας την παραίνεση, που είχε διατυπώσει ήδη προ δύο ετών, τα Χριστούγεννα, σε κατοίκους και παραθεριστές να μη δίνουν ελεημοσύνη στους αστέγους. Μάλιστα, δεν έμεινε στις παραινέσεις: Την ίδια ημέρα, στις 8 Μαρτίου, διέταξε επιχείρηση της δημοτικής αστυνομίας, που κατέληξε στην κατάσχεση 700 μάτσων με μιμόζες και στην επιβολή προστίμων ύψους 18.000 ευρώ. Η ίδια δικαιολόγησε αυτό το blitz ως προσπάθεια «για να γίνει πιο βιώσιμη η πόλη μας».
Αλλά δεν είναι μόνο οι υδραντλίες και το κυνήγι των πλανόδιων ανθοπωλών. Αντιγράφοντας τον επικεφαλής της Λέγκας, η Λοκατέλι συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο και σχόλια για τους μετανάστες. Χθες, η Λοκατέλι ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου, Σέρτζο Ματαρέλα, τις φωτογραφίες του οποίου -υπακούοντας στην παραίνεση του γραμματέα Λομβαρδίας της Λέγκας, Πάολο Γκριμόλντι- ήθελε να κατεβάσει από τα δημόσια κτίρια του Κόμο. Από τον ίδιο τον Ματαρέλα, λοιπόν, η Λοκατέλι παρέλαβε τον όρκο που θα πρέπει να δώσει για να υπηρετήσει το συμφέρον των Ιταλών πολιτών.
(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)