Τις κεντρικές προτεραιότητες της αντιπολιτευτικής δράσης και παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, ενόψει και της «επόμενης μέρας» μετά τη σταδιακή επανεκκίνηση της καθημερινότητας, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του σε τηλεδιάσκεψη με τους τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η περίοδος της πανδημίας έχει αναδείξει σειρά ζητημάτων που «μας καλούν σε εγρήγορση». Ανέφερε ότι «έχει αναδειχθεί η ανάγκη να επιστρέψει στη συζήτηση η αξία του δημόσιου χώρου» και πως διαψεύδονται «όλα τα θέσφατα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ότι η αγορά μπορεί να τα ρυθμίζει όλα, ότι δεν έχει νόημα να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία» και αυτό διότι «η ανάγκη των ανθρώπων στις δύσκολες στιγμές είναι να προστρέξουν σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικού κράτους για να έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν».
Έτσι, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδείξει τις προτάσεις του για «την αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη». Πρόσθεσε ότι «πλέον είναι επιτακτικό και καθολικό αίτημα της κοινωνίας η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, που χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να σταματήσουμε την αποδυνάμωσή του και σήμερα δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα, ακριβώς γιατί υπήρχε μια στοιχειώδης υποδομή». Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το υπουργείο και τα Νοσοκομεία επί Πολάκη βρίσκονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολουθήθηκε.
Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας, ανέφερε, είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί η επόμενη μέρα της πανδημίας. «Όταν βγούμε από τα σπίτια μας θα πρέπει όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε μια δουλειά, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, την καθημερινότητα». Ωστόσο, είπε, ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος γιατί βλέπει πως η κυβέρνηση «ενώ στην αντιμετώπιση της πανδημίας υιοθέτησε τις επιστημονικές προτάσεις για προληπτικά μέτρα, δεν υιοθετεί τις προτάσεις όλων των σοβαρών οικονομολόγων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για προληπτικά οριζόντια μέτρα».
Είναι φανερό πως ομολογεί έμμεσα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έχει πάει περίφημα στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού και το μόνο που προσπάθησε να ψελλίσει στα ζητήματα της οικονομίας είναι ο τρόπος που αυτά θα διατεθούν αγνοώντας επί της ουσίας τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας που δεν περιορίζονται σε ένα σπριντ των 100 μέτρων αλλά σε έναν μαραθώνιο που απαιτεί στρατηγική και σχεδιασμό.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των Voucher για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, μιλώντας για «εξωφρενική υπόθεση που εξελίσσεται μπροστά μας». Υπογράμμισε ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις στα ΜΜΕ εξηγούν για ποιο λόγο η κυβέρνηση και ο κ. Βρούτσης απέκρυψε τα εταιρικά στοιχεία της κάθε πλατφόρμας που ανέλαβε έναντι εκατομμυρίων τις ψευτοκαταρτίσεις των επιστημόνων». Όλα αυτά «πρέπει να αναδειχθούν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία», ανέφερε. Ωστόσο αυτό που παρέλειψε να αναφέρει είναι πως τα χρήματα αυτά δίνονται μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία πρέπει άμεσα να απορροφηθούν και να δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.