Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να προδημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ενώ παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται για να ολοκληρωθούν οι προδιαγραφές του προγράμματος (ποσοστά επιδότησης, συνδυασμός με μπαταρίες, κριτήρια κλπ), αλλά και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.
Όπως δεσμεύτηκε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 5th Athens Investment Forum, που συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ με την Vertical Solutions. Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα θα φέρει παράλληλα απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των όρων σύνδεσης με το δίκτυο για να μειωθεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων.
Η ατζέντα του Συνεδρίου πρόκειται να εστιάσει στις αλλαγές που επιφέρει η «πράσινη» μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών, της ναυτιλίας αλλά και της υγείας ως ενδεχόμενη λύση στην καταπολέμηση των ανισοτήτων. Ειδικότερα, πρόκειται να συζητηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και οι αλλαγές που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας.
Η κα. Σδούκου στην ομιλία της στην ενότητα Ενέργεια – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανακοίνωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ στους νέους» θα βγει στο τέλος του έτους, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση.
Αναφερόμενη στις προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τον πρώτο διαγωνισμό για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα προωθούνται οι εγκαταστάσεις μονάδων αποθήκευσης που θα συνδέονται με μονάδες παραγωγής ΑΠΕ.
Όπως τόνισε η κα Σδούκου, τα πρώτα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής φαίνονται ήδη με τις ΑΠΕ να καταγράφουν διείσδυση 44% στην ακαθάριστη κατανάλωση, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική ισχύς των ΑΠΕ να ξεπεράσει τα 25GW.
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υψηλών τιμών ρεύματος, η αγορά αναμένει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς η επιδότηση θα προσφέρει επιπλέον κίνητρο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.
Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε σχετική τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να προκηρύξει το σχετικό πρόγραμμα το οποίο θα αφορά τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και τις μπαταρίες, επιτρέποντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το ποσοστό της επιδότησης αναμένεται να είναι της τάξης του 30% για τα φωτοβολταϊκά και έως 60% για τις μπαταρίες, καθιστώντας την αγορά και εγκατάστασή τους εξαιρετικά συμφέρουσα στην τρέχουσα συγκυρία.
Να σημειωθεί, ότι ακόμα και χωρίς την επιδότηση η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάνελ είναι συμφέρουσα κίνηση, ενώ μετά την εφαρμογή του προγράμματος τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Μάλιστα, ανάλογα και με την κατανάλωση αλλά και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η απόσβεση μπορεί να γίνει ακόμη και σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτονομία.
Ως προς τις ενεργειακές ανάγκες, , για μια μέση μονοκατοικία, απαιτείται η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου με ισχύ της τάξης των 4-5KW ενώ στις πολυκατοικίες εξαρτάται από τον αριθμό των διαμερισμάτων και βέβαια το συνολικό εμβαδόν και τις ενεργειακές ανάγκες τους.
Το μοντέλο επιδότησης
Το ανώτατο όριο επιδότησης σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώνεται κοντά στα 5-6KW ανά αίτηση, ενώ το κόστος αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται περίπου στα 1.500 ευρώ ανά KW, γεγονός που σημαίνει ότι -πριν την επιδότηση- η συνολική επένδυση αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ των 7.000-7.500 ευρώ ανά αίτηση.
Υψηλότερο είναι το κόστος για τις μπαταρίες, οι οποίες βέβαια αναμένεται να επιδοτηθούν ακόμη περισσότερο, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάστασή τους δεν είναι αναγκαία σε όλες τις περιπτώσεις.
Όσο για τα επαγγελματικά ακίνητα, εκεί η επιδότηση αναμένεται να αφορά εγκαταστάσεις έως και 10ΚW, με τα ποσοστά της επιδότησης να είναι παραπλήσια ή και ακριβώς τα ίδια.
Τι είναι το 5th Athens Investment Forum
Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός: Οι «σταθερές» της ελληνικής οικονομίας στον διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη
Το φετινό, 5ο κατά σειρά, Συνέδριο επικεντρώνεται στα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία και των ευρύτερων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο γεωπολιτικό τοπίο. Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη.