Ο όμιλος AKTOR εξασφάλισε σχεδόν ένα δισ. ευρώ νέας χρηματοδότησης.

Ποιος να το φανταζόταν όταν η σημερινή διοίκηση ανέλαβε τα ηνία της AKTOR ότι θα ολοκλήρωνε με αναπάντεχη επιτυχία την έκδοση του πενταετούς ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό σταθμό στην πορεία μετασχηματισμού της εταιρείας.

Λίγες εβδομάδες μετά την υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ, η AKTOR κατάφερε να αντλήσει νέα κεφάλαια και από την αγορά ομολόγων, επιβεβαιώνοντας ότι το επενδυτικό σχέδιο που έχει παρουσιάσει η διοίκηση απολαμβάνει ισχυρή εμπιστοσύνη από την επενδυτική κοινότητα.

Συνολικά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο όμιλος εξασφάλισε σχεδόν ένα δισ. ευρώ νέας χρηματοδότησης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού προγράμματος στην ιστορία του.

Η στρατηγική επιβεβαίωση και το όραμα Εξάρχου

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ορίζει ότι η επιτυχία των δύο χρηματοδοτικών κινήσεων ξεπερνά τη σημασία των ίδιων των κεφαλαίων.

Όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει, η ανταπόκριση των επενδυτών συνιστά επιβεβαίωση μιας στρατηγικής που σχεδιάστηκε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού επενδυτικού οργανισμού, με δραστηριότητα στις υποδομές, την ενέργεια, τις παραχωρήσεις, τα έργα ΣΔΙΤ και τους νέους τομείς ανάπτυξης.

Ο ίδιος έχει περιγράψει επανειλημμένα αυτήν την περίοδο ως μια τετραετή προσπάθεια ανασυγκρότησης, η οποία είχε στόχο να δημιουργήσει τις βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή πορεία της AKTOR. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η δήλωσή του ότι η διοίκηση εργάζεται για να «κάνει την AKTOR μεγάλη ξανά».

Μετάβαση στις μεγάλες επενδύσεις έως το 2031

Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και της έκδοσης του ομολόγου, η εταιρεία περνά πλέον από τη φάση της αναδιοργάνωσης στη φάση των μεγάλων επενδύσεων.

Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2031, με έμφαση στις παραχωρήσεις, στα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις ενεργειακές υποδομές, στα ακίνητα και σε νέες δραστηριότητες που αναμένεται να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Η φιλοσοφία της διοίκησης διαφοροποιείται αισθητά από το παραδοσιακό μοντέλο μιας κατασκευαστικής εταιρείας. Ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει εξηγήσει ότι η επιδίωξη δεν είναι απλώς η ανάληψη περισσότερων έργων, αλλά η δημιουργία ενός ομίλου με σταθερές και επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων, οι οποίες θα προέρχονται από επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Στόχος η λειτουργική κερδοφορία των 700 εκατ. ευρώ

Το σχέδιο συνοδεύεται και από συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους. Η διοίκηση φιλοδοξεί έως το 2031 η AKTOR να επιτύχει λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 600 έως 700 εκατ. ευρώ, μέγεθος που θα την κατατάξει μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτικών ομίλων υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η υπερκάλυψη τόσο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όσο και της έκδοσης του ομολόγου αποτυπώνει ότι οι αγορές επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν αυτό το σχέδιο ανάπτυξης. Για τη διοίκηση, όμως, το πιο απαιτητικό κεφάλαιο ανοίγει τώρα.