Από νωρίς και αξιοκρατικά στα «ανεμοδαρμένα ύψη» του επιχειρείν και της κυβέρνησης, έχει άριστη κάτοψη του συστήματος και γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της ελληνικής κοινωνίας.

 ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας (2021-2023) και εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. για τις εκλογές έχει δύσκολο έργο μπροστά του. Το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου, η οποία έχει εγκλωβιστεί εξ αρχής σε μια σεναριολογία περί μετεκλογικών συνεργασιών, που εκπέμπει ηττοπάθεια και πάνω απ’ όλα τρομάζει τους πολίτες.

«Οι πολίτες όλων των ηλικιών προσπαθούν να μη ζαλιστούν από τις καθημερινές αλλαγές στις επαμφοτερίζουσες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του σχετικά με τις κυβερνήσεις συνεργασίας: τη μία μέρα είναι των ηττημένων και την άλλη των νικητών, με τον Βαρουφάκη και το σχέδιο “Δήμητρα” ή χωρίς τον Βαρουφάκη αλλά με την ανοχή του, με το ΠΑΣΟΚ ή απλώς με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ο κ. Τσίπρας, επιζητώντας βουλιμικά την προσωπική επιστροφή του στην εξουσία, ονειρεύεται να κάνει πάση θυσία “κυβέρνηση συνεργασίας ή μειοψηφίας”, έτσι όπως πάει ακόμη και χωρίς το κόμμα του…», ήταν το σχετικό σχόλιο του Aκη Σκέρτσου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με τον ΣΥΡΙΖΑ «λαβωμένο», τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η μόνη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να σηκώσει και δη πολύ τους τόνους. Εδώ θα φανεί και η ικανότητα της Ν.Δ. να πλεύσει εν μέσω επικοινωνιακής θύελλας και να φτάσει επιτυχώς στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Βασικός συντελεστής στo project αυτό είναι πλέον ως εκπρόσωπός της ο Aκης Σκέρτσος. Μετριοπαθής και με ξεκάθαρα κεντρώα προδιάθεση, ο πρώην υπουργός και συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ρίχτηκε αμέσως στη μάχη. Μιλώντας στο One Channel, δήλωσε, δίνοντας το προεκλογικό στίγμα της Ν.Δ.: «Εμείς δεν επιζητούμε υψηλούς τόνους, εμείς θέλουμε έναν προεκλογικό διάλογο, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από πολιτικό πολιτισμό, μετριοπάθεια, σύγκριση – και όχι σύγκρουση». Δείχνει όμως ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω: «Δεν ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει κάτι για το μεταναστευτικό στην Κω, που είχε δοκιμαστεί σκληρά από τις μεταναστευτικές ροές και την ασυνάρτητη πολιτική –“η θάλασσα δεν έχει σύνορα”– των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Iσως γιατί η δική μας κυβέρνηση έδωσε λύση στο πρόβλημα και η σύγκριση είναι καταλυτική», σημείωσε, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από την Κω.

Σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Μύκονο, τόνισε πως «στην ελληνική επικράτεια δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν “γαλατικά χωριά” ανομίας. Και στη Μύκονο που δυστυχώς φαίνεται να αποτελεί εμβληματική περίπτωση πολεοδομικής αυθαιρεσίας, θα εφαρμοστεί ο νόμος… Βάζουμε φραγμό σε κάθε παράνομη πράξη, σε κάθε παράνομο σχέδιο που επιχειρείται να υλοποιηθεί με εκβιασμούς και έκνομες συμπεριφορές».

Μαθημένος στα δύσκολα

Ο Aκης Σκέρτσος σπούδασε δημοσιογραφία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακά στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο George Washington, με ειδίκευση στην πολιτική διαχείριση και στο lobbying. Είναι μαθημένος στα δύσκολα, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης από τη δύσκολη εποχή των μνημονίων. Ηταν διευθυντής του γραφείου του Παναγιώτη Πικραμμένου, όταν ο πρώην πλέοναντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (2009-2012) διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός (2012), και διευθυντής του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα, όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών (2012-2014). Από το 2014 ως το 2019 ήταν γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, δίπλα στον Θεόδωρο Φέσσα. Μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, ορίστηκε υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, με συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση. Από νωρίς λοιπόν, αλλά αξιοκρατικά στα «ανεμοδαρμένα ύψη» του επιχειρείν και της κυβέρνησης, έχει άριστη κάτοψη του συστήματος και γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της Ν.Δ. τον Μάιο του 2022, ο Ακης Σκέρτσος σκιαγράφησε με σεμνότητα την πορεία του, λέγοντας μεταξύ άλλων τα κάτωθι: «Το ότι εγώ ως εγγονός του πρόσφυγα μυλωνά και του αγρότη, ως ο γιος του τραπεζοϋπάλληλου και της γραμματέως αγγλικών, της μητέρας μου της Αννας, και μετέπειτα νοικοκυράς, κατάφερα να γίνω κάποια στιγμή γενικός διευθυντής στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και τελικά μέλος αυτής της κυβέρνησης δεν με κάνει παιδί των βιομηχάνων, δεν με κάνει παιδί μιας άλλης ανώτερης τάξης, ούτε κάποιον χωρίς κοινωνική ή ταξική συνείδηση. Με κάνει σίγουρα όμως παιδί της μεσαίας τάξης, της δικής σας τάξης. Με κάνει παιδί της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, που τόσο έχει λοιδορηθεί τα τελευταία χρόνια, κάποιες φορές δίκαια, αλλά και πολλές άλλες άδικα». Ο Ακης Σκέρτσος είναι νυμφευμένος με τη δικαστικό Αυγή Ανδροσίδου και έχουν αποκτήσει έναν υιό.