Αποστάσεις από τα στερεότυπα της πολιτικής αντιπαράθεσης παίρνει ο Άκης Σκέρτσος, υποστηρίζοντας πως το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και των κοινωνικών παροχών δεν είναι αντικρουόμενα μεγέθη.

Ο υπουργός Επικρατείας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει: «Το απλοϊκό δίπολο "μεταρρυθμίσεις ή επιδόματα" δεν είναι παρά ένα ψευτοδίλημμα για όσους αντιλαμβάνονται την πολιτική με ταμπέλες και στερεότυπα».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη τόσο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών όσο και στην παροχή ουσιαστικής στήριξης στους πιο ευάλωτους πολίτες: «Εμείς πιστεύουμε και στις μεταρρυθμίσεις και στην κρατική στήριξη όπου χρειάζεται και σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη».

Πακέτο μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για κοινωνική στήριξη και επενδύσεις

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στα νέα μέτρα ενίσχυσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σημειώνοντας:
 «Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε νέα μέτρα στήριξης ύψους 600 εκατ. ευρώ σε 2,5 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά -με τη νέα στεγαστική ενίσχυση στους ενοικιαστές και τη μόνιμη ενίσχυση σε συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία- και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από το οποίο επωφελείται το σύνολο των πολιτών, ακριβώς επειδή κάναμε και κάνουμε μεταρρυθμίσεις που έχουν προσωρινό πολιτικό κόστος αλλά φέρνουν μακροπρόθεσμο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για όλους».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ο υπουργός τόνισε: «Τόσο η μεταρρύθμιση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και αυξάνει τα ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα από τη νόμιμη πλέον εργασία όσο και η μεταρρύθμιση για την ψηφιοποίηση των πληρωμών και τον έλεγχο των συναλλαγών μέσω pos και ταμειακών μηχανών που αποκαλύπτει τα πραγματικά εισοδήματα που καταναλώνονται, έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική, φορολογική και εργασιακή δικαιοσύνη».

Όπως επισημαίνει, αυτές οι μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο Ελλάδα 2.0 λέγοντας: «Και οι δύο μεταρρυθμίσεις είναι μέρος του σχεδίου Ελλάδα 2.0, που σχεδιάσαμε εν μέσω της πανδημίας το 2020 και υλοποιούμε με συνέπεια από το 2021 έως σήμερα».

Στόχος η δίκαιη κοινωνία και η ισχυρή οικονομία

Ο κ. Σκέρτσος υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα φορολογικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών: «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια πιο δίκαιη κοινωνία όπου περισσότεροι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες».

Κλείνοντας, αναφέρεται στη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για ένα ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, θεμελιωμένο σε μια στιβαρή οικονομία λέγοντας: «Αυτός ο μετασχηματισμός κράτους, οικονομίας και κοινωνίας έχει πάρει πλέον το δρόμο του και μοιράζει έμπρακτα τους καρπούς του σε όλους μας.

Παράγει ταυτόχρονα και ένα νέο ηθικό υπόδειγμα πολιτικής. Οι αγγλοσάξωνες το λένε "no pain no gain". Εμείς το ζήσαμε στο πετσί μας την περασμένη δεκαετία. Αν θέλουμε διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και της κρατικής στήριξης είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που οδηγεί σε μια ισχυρή οικονομία με στέρεη ανάπτυξη, δίκαιη φορολογία και πλεονάσματα αντί για ελλείμματα».