Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει αν το ΠΑΣΟΚ είναι πράσινο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Λοβέρδος είπε «δεν θέλω να το κατηγορήσω, εγώ στα χρώματα και του κόμματος, απέφυγα να βάλω το πράσινο. Δεν θέλω βεντέτες. Και επειδή μιλάνε καμιά φορά άσχημα, δεν θέλω να - και ειδικά τώρα με το ψηφοδέλτιό τους, θα μπορούσα κι εγώ να μιλήσω, γιατί εμένα με λέγανε Δεξιό, θα μπορούσα και εγώ τώρα να χοροπηδάω. Δεν τα κάνω αυτά, δεν με ενδιαφέρουν αυτά», θέλοντας να καταδείξει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τώρα «λούζεται» τις κατηγορίες που εξαπέλυε το «σύστημά του» σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, κατά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.
Ενδιαφέρον έχει η ανάλυση που κάνει, αναφορικά με την πολιτική τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς διαπιστώνει ότι «έχει μεταπηδήσει σε δυο κατευθύνσεις: σε μια απροσδιόριστη και σε μια πιο Αριστερή. Εκεί στα Αριστερά που πάει να συγχρωτιστεί, είναι άλλα πέντε κόμματα. Νομίζω ότι υπάρχει πολύς κόσμος εκεί, δεν θα το ωφελήσει». Μετά τον «επιχειρηματία Στέφανο» και ο Ανδρέας Λοβέρδος διαπιστώνει το αυτονόητο: η Αριστερά παράγει περισσότερους πολιτικούς, απ' όσους «μπορεί να καταναλώσει»! Είναι αδύνατον να προσπαθούν έξι κόμματα να «χαϊδέψουν» την Αριστερά -που ιδίως σε αμιγώς ιδεολογικό επίπεδο είναι αμελητέα ποσότητα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση- και να περιμένουν αξιοπρεπή ποσοστά στις κάλπες. Το πρόβλημα της Αριστεράς, για να το κάνουμε λίγο πιο ξεκάθαρο, με έναν «μπακαλίστικο» παραλληλισμό, είναι το εξής: έχει πολλούς λιανοπωλητές, για πολύ λίγους πελάτες. Το θέμα όμως που θα έπρεπε να ψάξουν, δεν είναι τόσο το «γιατί έχει τόσους πολλούς λιανοπωλητές», αλλά το «γιατί έχει τόσους λίγους πελάτες». Αλλά αυτό προϋποθέτει την δυνατότητα για βαθιά αυτοκριτική, άρα είναι κάτι που ουδέποτε θα εξερευνηθεί, τουλάχιστον από τα Αριστερά κόμματα.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η κριτική του Ανδρέα Λοβέρδου προς τον Στέφανο Κασσελάκη, για τον οποίον είπε ότι «λέει πράγματα τα οποία δεν στέκουνε πολλές φορές», φέρνοντας ως παράδειγμα την διαμαρτυρία του Στέφανου Κασσελάκη, ότι δεν έχει επεκταθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, όταν το ίδιο του το κόμμα καταψήφισε την θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές, όπου η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και με επιστολική ψήφο, θα είναι ουσιαστικά η πιλοτική εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές! Ο κύριος Λοβέρδος θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν ήξερε ότι το κόμμα του καταψήφισε την επιστολική ψήφο». Το πιθανότερο σενάριο, είναι ότι μάλλον ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ «λέμε τα πάντα και τα αντίθετά τους, για να είμαστε σε όλα μέσα», παρά ότι δεν γνώριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει την επιστολική ψήφο πριν από ένα μήνα. Έκανε τόσες αναρτήσεις εκείνες τις ημέρες άλλωστε.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο νοθείας στις εκλογές, ο κύριος Λοβέρδος είπε ότι «δεν πιστεύω ότι στην κάλπη μπορεί κανείς να μιλάει για νοθεία, γιατί καταδικάζει την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα. Δεν είναι τριτοκοσμική χώρα», για να προσθέσει ότι «μα είναι δυνατόν, να πηγαίνεις στην Ευρωβουλή, να κατηγορείς την Ελλάδα;», ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θα συνυπέγραψε ψήφισμα κατά της Ελλάδας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Λοβέρδος είπε «ποτέ, ποτέ. Και ειδικά, που να θέλει να της αφαιρέσει κονδύλια και τα λοιπά; Ποτέ. Καν' τα μέσα στη χώρα σου. Χτύπα την κυβέρνηση μέσα στη χώρα σου. Δεν θα βγαίνεις απ' έξω να τη χτυπάς, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι Κράτος Δικαίου. Είναι Κράτος Δικαίου». Είναι σαφές ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει βάλει στο στόχαστρο τους συνεπείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βρίσκονται σε μια περίεργη θέση και αισθάνονται μια «παγωμάρα» μετά την υπερψήφιση του συγκεκριμένου ψηφίσματος και από το ΠΑΣΟΚ. Εάν δοθεί ο χώρος στον Ανδρέα Λοβέρδο να επικοινωνήσει επαρκώς τις θέσεις του, μάλλον εκείνος -και όχι ο Στέφανος Κασσελάκης- είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου
Παναγιώτης Στάθης: «Το ΠΑΣΟΚ είναι πράσινο ΣΥΡΙΖΑ;»
Ανδρέας Λοβέρδος: «Έχει κάνει - δεν θέλω να το κατηγορήσω, εγώ στα χρώματα και του κόμματος, απέφυγα να βάλω το πράσινο. Δεν θέλω βεντέτες. Και επειδή μιλάνε καμιά φορά άσχημα, δεν θέλω να - και ειδικά τώρα με το ψηφοδέλτιό τους, θα μπορούσα κι εγώ να μιλήσω, γιατί εμένα με λέγανε Δεξιό -»
Παναγιώτης Στάθης: «Για τον κύριο Ζαγοράκη λέτε;»
Ανδρέας Λοβέρδος: «Δεν λέω ονόματα. Με λέγανε Δεξιό κτλ., θα μπορούσα και εγώ τώρα να χοροπηδάω. Δεν τα κάνω αυτά, δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Αλλά, έχει μεταπηδήσει σε δυο κατευθύνσεις: σε μια απροσδιόριστη και σε μια πιο Αριστερή. Εκεί στα Αριστερά που πάει να συγχρωτιστεί, είναι άλλα πέντε κόμματα. Νομίζω ότι υπάρχει πολύς κόσμος εκεί, δεν θα το ωφελήσει. Αλλά του εύχομαι καλή επιτυχία, δεν έχω τίποτα μαζί τους και θέλω να μιλάω μόνο πολιτικά».
Παναγιώτης Στάθης: «Για τον κύριο Κασσελάκη; Ο κύριος Κασσελάκης ζητάει διπλές εκλογές».
Ανδρέας Λοβέρδος: «Ο κύριος Κασσελάκης είναι υπερβολικός. Βέβαια, τώρα τον ακούμε για πρώτη φορά να μιλάει πολιτικά. Γιατί δεν τον αφήσανε».
Γιάννης Κολοκυθάς: «Μετά το συνέδριο λέτε».
Μανώλης Αναγνωστάκης: «Όχι πάντα πολιτικά».
Ανδρέας Λοβέρδος: «Επειδή κάνει lifestyle; Δεν με πειράζει εμένα αυτό. Ας το κάνει. Ο καθένας έχει τα εργαλεία του, ας κάνει το lifestyle, δεν με νοιάζει. Με νοιάζει ότι πολιτικά τον ακούμε για πρώτη φορά. Γιατί μέχρι το συνέδριο του, τσακωνόταν με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, δεν τον είχαν αφήσει. Δεν του δώσανε μια ώρα ελευθερίας».
Γιάννης Κολοκυθάς: «Από την ώρα εκείνη και μετά, δεν έχει ακουστεί τσιμουδιά, πάντως».
Ανδρέας Λοβέρδος: «Από τότε που νίκησε στο συνέδριο, δεν έχει μέσα στο κόμμα του. Έχει όμως την ευκαιρία να μιλήσει. Και λέει πράγματα τα οποία δεν στέκουνε πολλές φορές. Τον άκουσα να λέει "ναι στην επιστολική ψήφο, αλλά δεν έγινε και για τις εθνικές εκλογές"! Δηλαδή, όταν καταψήφισε το κόμμα του - δεν ήξερε αυτό».
Γιάννης Κολοκυθάς: «Ναι, ναι. Ζητάει επιστολική για τις εθνικές εκλογές, ενώ έχει καταψηφίσει το κόμμα του.
Ανδρέας Λοβέρδος: «Ενώ έχει καταψηφίσει το κόμμα του, πριν από ένα μήνα!»
Μανώλης Αναγνωστάκης: «Πάντως, τα στελέχη του λένε ότι όσο λιγότερο μιλάει -που είναι δίπλα του, όχι που είναι σε άλλη ομάδα- τόσο περισσότερο ανεβαίνουμε».
Ανδρέας Λοβέρδος: «Υπάρχει ένα πράγμα. Λέει "θέλω δυο μήνες για να μάθω", δεν τον αφήσανε. Οι δυο μήνες για να μάθει, είναι τώρα. Αλλά δεν γίνεται να μαθαίνω και να μην είμαι ενημερωμένος. Όταν το κόμμα σου καταψηφίζει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι γιατί δεν το έκανε η κυβέρνηση (σ.σ. και στις εθνικές εκλογές)».
Παναγιώτης Στάθης: «Νοθεία στις εκλογές, φοβάστε;»
Ανδρέας Λοβέρδος: «Όχι, όχι. Ό,τι έγινε με τη λίστα των επιθυμούντων να ψηφίσουν, που βρίσκονται εκτός συνόρων, έχει να κάνει με το ΥΠΕΣ και τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα και τον τρόπο που χειρίζεται τα μέσα που έχει ένας πολιτικός, για να κάνει πολιτική. Όχι φυσικά με την κάλπη. Δεν πιστεύω ότι στην κάλπη -στην Ελλάδα του σήμερα- μπορεί κανείς να μιλάει για νοθεία».
Παναγιώτης Στάθης: «Γιατί το λέτε αυτό;»
Ανδρέας Λοβέρδος: «Γιατί καταδικάζει την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα. Δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. Ο κ. Αλιβιζάτος έκανε ένα άρθρο στην Καθημερινή. Λέει ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, όσα προβλήματα κι αν έχει (...) μα είναι δυνατόν, να πηγαίνεις στην Ευρωβουλή, να κατηγορείς την Ελλάδα;»
Παναγιώτης Στάθης: «Άρα δεν θα το κάνετε ως ευρωβουλευτής εσείς, ψήφισμα κατά της Ελλάδος».
Ανδρέας Λοβέρδος: «Ποτέ, ποτέ. Και ειδικά, που να θέλει να της αφαιρέσει κονδύλια και τα λοιπά; Ποτέ. Καν' τα μέσα στη χώρα σου. Χτύπα την κυβέρνηση μέσα στη χώρα σου. Δεν θα βγαίνεις απ' έξω να τη χτυπάς, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι Κράτος Δικαίου. Είναι Κράτος Δικαίου με τεράστια προβλήματα. Αυτό με τους Σπαρτιάτες, είναι πρόβλημα του Κράτους Δικαίου. Περάσανε την εξέταση, αν μπορούν να συμμετάσχουν σε εκλογές και τώρα, είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να ακυρωθεί η εκλογή τους».