Ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς – Η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου σταμάτησε για τους αγρότες το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρελαίου σε κατηγορίες αγροτών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

“Εστιάζουμε την προσοχή μας εκεί όπου μπορούμε να παρέμβουμε και εκεί που η ακρίβεια είναι πιο έντονη: στις τιμές της ενέργειας. Επειδή καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα το οποίο με απασχολεί ιδιαίτερα διότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και αφορά ουσιαστικά έναν κλάδο ο οποίος είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, έδωσα ήδη εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες” ανακοίνωσε μέσω της χθεσινής του συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό θα ισχύσει για το 2022. “Ένας σημαντικός αριθμός αγροτών θα ωφεληθεί από αυτή την παρέμβαση. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Και, ναι, είναι και ένα κίνητρο παραπάνω το οποίο δίνουμε στους αγρότες -δεν είναι το μόνο που έχουμε δώσει μέχρι στιγμής- να συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε μεγάλη παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα αν ο κάθε αγρότης πηγαίνει μόνος του” σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το 2016 την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου

Ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς κι ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων παραμένει αρκετά περιορισμένη σε σχέση με αυτά των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, αποφάσισε την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς.

Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές, που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ για την ουσιαστική στήριξη των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:
1. Η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου σταμάτησε για τους αγρότες το 2016 από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν και υπέγραψε το πιο σκληρό μνημόνιο, μετά την περίφημη διαπραγμάτευση-παρωδία των 17 ωρών.
2. Χιλιάδες αγρότες στερήθηκαν το 2016, χάρη στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες, τέλος, για την εφαρμογή του μέτρου, η οποία θα συμπεριληφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, θα διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την εντολή που έχουν λάβει από τον πρωθυπουργό για άμεση στήριξη των αγροτών.