Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, με την επιστημονική κοινότητα να απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 2.158 κρούσματα που αφορούν ανηλίκους 0-17 χρόνων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε χθες ότι ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για την προσωπική τους προστασία και για τη θωράκιση τους για την επιστροφή στο σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το εμβόλιο χορηγείται στα παιδιά:

  • Για την ατομική τους προστασία
  • Θωράκιση των παιδιών για σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
  • Μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα
  • Μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων

Σύμφωνα δε με στοιχεία από τις ΗΠΑ, οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας:

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Σχετικά με το πρόγραμμα του κατ, οίκον εμβολιασμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 8.424 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 6.500 πολίτες. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι δράσεις και εμβολιασμοί ειδικών κατηγοριών, όπως Ρομά, αστέγων και μεταναστών.

Χάσαμε τρία παιδιά

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς», υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο MEGA. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον πιο συχνό φόβο που έχουν οι γονείς, που είναι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργεις από τον εμβολιασμό. Όπως είπε «οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που είναι αυτοιώμενα».

«Είναι πολύ πιθανότερο να έχουν τέτοια προβλήματα τα παιδιά που νοσήσουν από κορωνοϊό, από ότι με το εμβόλιο. Αυτή η παρενέργεια είναι 10-12 περιστατικά στο εκατομμύριο. Η νόσηση από κορωνοϊό αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να κάνει μυοκαρδίτιδα, συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, να έχει για καιρό συμπτώματα, να έχει αδυναμία συγκέντρωσης.  Ο ιός πάει στο νευρικό μας σύστημα, υπάρχουν αρκτέτα παιδιά που έχουν μήνες μετά αδυναμία στη συγκέντρωση και τη μαθησιακή διαδικασία.», τόνισε.

«Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα από κορωνοϊό. Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό μετά το θάνατο από τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλαχτα τα παιδιά άνω των 12 ετών», σημείωσε και ανέφερε ότι η μελέτη για τα παιδιά 5 -12 ετών η Pfizer αναμένεται να πάρει έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να φέρθει μακροχρόνιες επιπλοκές. Κυκλοφορούσε μια φήμη, ένα ψέμα ότι κάποια εμβόλια συνδέονται με αυτισμό κάποια χρόνια μετά. Ο γιατρός αυτός έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η δημοσίευση κατέβηκε αλλά το κακό είχε γίνει», ανέφερε ερωτηθείς για πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Και συνέχισε επεξηγώντας πως: «ο εμβολιασμός δεν είναι κάποιο φάρμακο που παίρνω κάθε μέρα και μπορεί μετά από κάποια χρόνια να αθροίσει κάποια τοξική δράση, το κάνω μια ή δύο φορές. Είναι παροδική έκθεση. Αν ένα παιδί νοσήσει το παιδί θα έχει εκτεθεί στην  ίδια πρωτείνη ακίδα. Δεν φοβάται κανένας γονιός αυτή την περίπτωση;».

«Το εμβόλιο mRNA πρέπει να το καταψύχουμε στους -80, δεν έχει κάνενα τρόπο να φτιάξει DNA και φτιάχνει μόνο αυτή την πρωτεϊνη. Αν υπήρχε facebook όταν ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, θα είχε αχρηστευτεί», σημείωσε κλείνοντας.

Όχι στο οριζόντιο κλείσιμο σχολείων

Την ίδια ώρα, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε ανοιχτά πως η απάντηση στο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων είναι αρνητική.

Όσον αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η Υπουργός τόνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος:« Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν ραπιντ τεστ δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον σελφ. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν 2 self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».

Για το σκεπτικό της απόφασης να μην κλείνει η σχολική τάξη με το που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, η Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα.

Έτσι κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών, δήλωσε η Υπουργός. Παράλληλα η Υπουργός υπογράμμισε ότι «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη».