Άγκυρα: Ελλάδα και Κύπρος στηρίζουν την τρομοκρατία: Προκλητική ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ

24
Φωτό αρχείου

Με μια οργισμένη και προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στην καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη Συρία που απέρρευσε από την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Μεταξύ άλλων κατηγορεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο ότι στηρίζει την τρομοκρατία και διατυμπανίζει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν έχει κανένα νόημα και αξία, η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο της Αιγύπτου της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. εννοούν την Κύπρο) που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στο Κάιρο. Αυτό το ανακοινωθέν είναι άλλο ένα παράδειγμα της προσπάθειας του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων να εντάξουν τις χώρες της περιοχής στις παράνομες, μαξιμαλιστικές και μη συμβιβάσιμες πολιτικές τους», αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης στον «Ελεύθερο Τύπο».

Η Τουρκία κατηγορεί «το δίδυμο Ελλάδος και Ελληνοκυπρίων» ότι «αγνοεί την βασική αρχή της ορθότητας Σύμβασης Θαλάσσιου Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών και οι μαξιμαλιστικές πολιτικές τους έχουν δημιουργήσει αποτελέσματα τα οποία είναι εναντίον της Αιγύπτου στο θέμα της δικαιοδοσίας θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Η Αίγυπτος κλείνει τα μάτια της στην εκμετάλλευση της κατάστασης από το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων».

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει πως «η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων. Η Άγκυρα, εκτός από τους Ελληνοκυπρίους, είναι έτοιμη να συζητήσει με όλες τις χώρες της περιοχής για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με την αρχή της ορθότητας. Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να απευθυνθούν στους Τουρκοκύπριους. Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων με ημερομηνία 13η Ιουλίου του 2019 είναι μια ευκαιρία για την επίλυση της υπόθεσης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο και της εκμετάλλευσης τους».

Παραλήρημα

Το τουρκικό ΥΠΕΞ φτάνει μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύει κατηγορίες κατά Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, πως στηρίζουν την τρομοκρατία και υποστηρίζουν τους Κούρδους στη Συρία.

 «Αρνούμαστε ξεκάθαρα όλες τις αβάσιμες κατηγορίες που υπάρχουν στο ανακοινωθέν εναντίον στη χώρα μας στο ζήτημα της Συρίας. Η Τουρκία ως χώρα η οποία έχει επηρεαστεί από την τρομοκρατία περισσότερο από όλες τις χώρες δεν θα διστάσει να συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό το αποδεικνύει με την επιχείρηση την οποία ξεκίνησε σήμερα (σ.σ. χθες). Απέχει από την πραγματικότητα η ρητορική που κάνει αναφορά για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας από τα μέρη τα οποία υπηρετούν στην διαχωριστική γραμμή της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD-YPG. Οι κύκλοι οι οποίοι εξυπηρετούν το στόχο του διαμελισμού της Συρίας και το κάνουν αυτό μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν στάση στο ζήτημα αυτό» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr