Αγορές με άτοκες δόσεις, χωρίς πιστωτικές κάρτες, κάνουν σήμερα οι καταναλωτές χάρη στην υπηρεσία «buy now, pay later» που προσφέρουν μεγάλοι ευρωπαϊκοί οικονομικοί οργανισμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εδώ και αρκετούς μήνες στη χώρα μας. Ο σουηδικός κολοσσός Klarna ήταν η πρώτη εταιρεία που ήρθε στη χώρα μας, πριν από έναν χρόνο, συστήνοντας την καινοτόμο υπηρεσία του BNPL στο ελληνικό κοινό.

Μέσα από σημαντικές συνεργασίες, όπως με την αλυσίδα Public, εδραίωσε την παρουσία της στη χώρα μας. Μέσω της υπηρεσίας «Public Now, Pay Later», οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν τώρα το προϊόν που επιθυμούν και να το αποπληρώσουν σε τρεις άτοκες δόσεις. Η υπηρεσία καταγράφει ήδη σημαντική διείσδυση, ιδίως στο νεανικό κοινό.

Μια δεύτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας είναι η βουλγαρική TBI Bank, η οποία αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει και σε φυσικά σημεία πωλήσεων της χώρας μετά την αδειοδότησή της από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η μεγάλη επιτυχία όμως στην Ελλάδα είναι το e-shop Skroutz, όπου για ποσά έως 300 ευρώ οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν με τέσσερις άτοκες, ξεκινώντας με την πληρωμή της πρώτης δόσης την ημέρα της αγοράς στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η εμπειρία του χρήστη που προσφέρει η υπηρεσία «buy now, pay later». Χωρίς υπογραφές, γραφειοκρατία και κωδικούς e-banking, ο καταναλωτής το μόνο που χρειάζεται είναι να μεταφερθεί στο περιβάλλον της ΤΒΙ πατώντας το σχετικό link. Η τράπεζα ζητά τη συναίνεσή του για να επεξεργαστεί τα δεδομένα του μέσω της Τειρεσίας, τον ΑΦΜ, τον αριθμό κινητού και το e-mail του. Ακολουθεί διαδικασία ταυτοποίησης με λήψη φωτογραφίας και, μετά από έναν πιστοληπτικό έλεγχο λίγων λεπτών, ο καταναλωτής λαμβάνει θετική ή αρνητική απάντηση στο αίτημά του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αίτησή του εγκρίνεται και ολοκληρώνει την αγορά του στο ηλεκτρονικό ή φυσικό κατάστημα με άτοκες δόσεις που θα πρέπει να πληρώνει με συνέπεια κάθε μήνα. Μια τρίτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες BNPL στη χώρα μας είναι η ελληνική Finloup, η οποία προσφέρει δυνατότητα αγορών με έως και τέσσερις άτοκες δόσεις με τη χρήση χρεωστικής –και όχι πιστωτικής– κάρτας. Στην καινοτόμο αγορά του BNPL σχεδιάζει να μπει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει σαφή στόχευση στο νεανικό κοινό.