Σε απεργία διάρκειας έξι ημερών κατεβαίνουν από την Τετάρτη οι ειδικευόμενοι γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση τους μετά τις τρεις ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων πριν τα Χριστούγεννα.
Η κινητοποίηση των περίπου 70.000 ειδικευόμενων γιατρών γίνεται για μισθολογικούς λόγους. Ένας ειδικευόμενος γιατρός κερδίζει περίπου 32.000 λίρες (37.000 ευρώ) κατά το πρώτο έτος της εργασίας του, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο (ΒΜΑ), που μετρά στις τάξεις του 46.000 ειδικευόμενους γιατρούς, οι μισθοί τους έχουν μειωθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο από το 2008, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε επί πέντε εβδομάδες το φθινόπωρο με τους ειδικευόμενους γιατρούς, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ενόψει του χειμώνα. Στις αρχές Δεκεμβρίου τους πρότεινε αύξηση 3% επιπλέον του 8,8% κατά μέσο όρο στην οποία είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι. Όμως για τον BMA, «η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε ικανή να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση για τους μισθούς», υποβάλλοντας πρόταση που δεν αντισταθμίζει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.
«Είμαστε έτοιμοι για νέες συνομιλίες, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να τερματιστεί αυτή η απεργία», δήλωσε χθες, Τρίτη, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, υπογραμμίζοντας ότι κατά τις τρεις ημέρες απεργίας τον Δεκέμβριο ακυρώθηκαν 88.000 ραντεβού.
Τότε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε χαρακτηρίσει «πολύ απογοητευτική» τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατηγορώντας τους γιατρούς ότι προκαλούν ακόμη μεγαλύτερες λίστες αναμονής.
Αυτός ο Ιανουάριος ενδέχεται να είναι «μία από τις χειρότερες αρχές χρονιάς» που έχει γνωρίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, προειδοποίησε ο Στίβεν Πόουις στέλεχος του NHS, ο οποίος όμως ζήτησε από τους ασθενείς να μην αποφύγουν να ζητήσουν βοήθεια το διάστημα της απεργίας, η οποία πραγματοποιείται την ώρα που το NHS είναι αντιμέτωπο με μαζικές αποχωρήσεις γιατρών, ενώ δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τις τεράστιες λίστες αναμονής των ασθενών.
Στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας ανησυχούν για τις επιπτώσεις της απεργίας αυτής εν μέσω χειμερινής περιόδου, εξηγώντας ότι «θα προκληθούν προβλήματα σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών», κυρίως στα έκτακτα περιστατικά.
«Η κινητοποίηση δεν θα έχει μόνο τεράστιες επιπτώσεις στην προγραμματισμένη παροχή φροντίδας, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εποχιακών πιέσεων, όπως η covid, η γρίπη και οι απουσίες προσωπικού λόγω ασθενείας», τόνισε ο Πόουις.