Το ενδεχόμενο να χορηγηθεί και Fuel Pass 3, εάν αλλάξουν και πάλι προς το δυσμενέστερο οι συνθήκες, αφήνει ανοιχτό στη συνέντευξη του στο «m» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακολουθήσει επιδοματική πολιτική. Σχολιάζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επιρρίπτοντας ευθύνη προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι καθυβρίζει και κατηγορεί τη χώρα μας ενώπιον διεθνών θεσμών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. O κ. Γεωργιάδης υπερθεματίζει υπέρ του πρωθυπουργού και της απόφασής του να μην προσχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου παραμένοντας πιστός στις αρχές του και επισημαίνει ότι στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και όχι μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Στην Ντόρα Κουτροκόη
Ορθώς ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο; Αρα ποιος είναι πλέον ο πιθανός κυβερνητικός εταίρος στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας; Το κόμμα του κ. Βελόπουλου;
Κατά τη γνώμη μου απολύτως ορθώς. Οταν ένας πολιτικός λέει κάτι, πρέπει αυτό να έχει αξία και για να έχει αξία, πρέπει να τηρείται. Ο κύριος πρωθυπουργός έλεγε σε όλη την πολιτική διαδρομή του –και προτού γίνει πρωθυπουργός και ως πρωθυπουργός– ότι ο εκλογικός νόμος αλλάζει μόνο τον πρώτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας. Αρα, ασχέτως αν έπρεπε τότε να γίνει η μείωση του μπόνους ή όχι, αυτή ήταν η απόφασή του και δεν μπορείς να αλλάζεις τους κανόνες λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Αλλωστε πιστεύω ότι αν απλώς αλλάζεις τους κανόνες, ο λαός μπορεί να αλλάξει και την απόφασή του. Κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός έμεινε πιστός στις αρχές του και αυτό θα συνεκτιμηθεί στην κάλπη από τον ελληνικό λαό και, πιστεύω, θετικά. Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Ποτέ δεν είχαμε άλλον στόχο. Αυτόν εξακολουθούμε να έχουμε μέχρι σήμερα. Δεν δίνουμε τη μάχη για να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά κυβέρνηση αυτοδυναμίας.
Γιατί είστε τόσο κατηγορηματικός πως δεν πρέπει να υπάρξει Fuel Pass 3; Εκτιμάτε δηλαδή ότι η τιμή της βενζίνης θα πέσει και άλλο ή έστω θα σταθεροποιηθεί κάτω από τα δύο ευρώ;
Δεν είμαι κατηγορηματικός ότι δεν θα χρειαστεί Fuel Pass 3. Είπα ότι αυτήν τη στιγμή, με την τιμή της βενζίνης ως έχει, δεν χρειάζεται. Αν αλλάξουν οι συνθήκες, εδώ είμαστε, όπως ήμασταν από την πρώτη στιγμή σε όλες τις κρίσεις. Σήμερα η βενζίνη είναι κάτω από τα δύο ευρώ. Αρα, μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι είναι μια λελογισμένη αύξηση σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου.
Με τη στήριξη των νοικοκυριών στο κομμάτι της ενέργειας τι πρέπει να γίνει; Διότι και εσείς έχετε προβλέψει έναν πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα.
Η κυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει μία σειρά μέτρων. Επιδότηση στο ρεύμα περισσότερη απ’ όλη την Ευρώπη, επιδότηση στο φυσικό αέριο, επιδότηση αυξημένη για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο,τι μπορούμε να κάνουμε για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται το κάνουμε και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Το έχω πει πολλές φορές: θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας μεν, αλλά καλύτερος για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό απ’ ό,τι για τους περισσότερους Ευρωπαίους.
Εντέλει ακούγοντας και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μπορούμε να αναφωνήσουμε «λεφτά υπάρχουν»;
Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι όταν η ανάπτυξη της οικονομίας μας κινείται με διπλάσιους του προϋπολογισμού ρυθμούς, δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχύσουμε τον κόσμο που έχει ανάγκη. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα: «Τι με νοιάζει εμένα αν γίνονται επενδύσεις, τι με νοιάζει εμένα αν αυξάνονται οι εξαγωγές;» Η απάντηση είναι: «Σε νοιάζει και σε παρανοιάζει». Γιατί με αυτά η κυβέρνηση έχει χρήματα για να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Ολους μας νοιάζει λοιπόν η ελληνική οικονομία και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τη συγκλονιστική πορεία της επί των ημερών της κυβέρνησής μας.
Η λογική των επιδομάτων πάει μπροστά μια οικονομία; Διότι θυμάμαι πως τη στηλιτεύατε και εσείς προσωπικά αλλά και ως κόμμα όταν την ακολουθούσε ο κ. Τσίπρας…
Η λογική των επιδομάτων είναι χρήσιμη εάν είναι για έκτακτα γεγονότα. Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη δική μας κυβέρνηση είναι ότι τα έκτακτα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο. Μέχρι στιγμής, σε κανονικότητα αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κυβερνήσει. Είτε έχουμε τον Εβρο, είτε την πανδημία, είτε την κρίση του τουρισμού, είτε την κρίση της ενέργειας, είτε τον πόλεμο και ούτω καθ’ εξής. Οσο υπάρχουν έκτακτα γεγονότα λοιπόν θα υπάρχουν και έκτακτα μέτρα. Οταν με το καλό επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με μία κανονικότητα και εμείς. Δεν έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις, πιστεύουμε στις ελεύθερες ιδέες μας υπό τις συνθήκες του πραγματικού κόσμου.
Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η μόνιμη αντιπαράθεση με την Τουρκία; Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει οι δυο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου;
Η Ελλάδα θέλει να κάνει διάλογο με την Τουρκία, θέλει ειρήνη με την Τουρκία, θέλει μια δυτική Τουρκία. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία θέλει να κάνει διάλογο με την Ελλάδα επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μα τα ελληνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν μπορούν να μπουν σε διάλογο. Δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με κάποιον που θα έρθει να σου πει «το σπίτι σου δεν σου ανήκει, αλλά ανήκει σε εμένα». Με αυτόν δεν κάνεις διάλογο. Οταν η Τουρκία θελήσει να κάνουμε διάλογο επί πραγματικών ζητημάτων, πολύ ευχαρίστως. Αν όμως ο διάλογος είναι για το «αν μας ανήκουν τα νησιά μας», όχι, δεν θα καθίσουμε σε κανένα τραπέζι διαλόγου μαζί τους.
Αν εσείς προσωπικά μαθαίνατε π.χ. το 2017, επί των ημερών του κ. Τσίπρα, πως σας παρακολουθεί επισήμως η ΕΥΠ τι διαφορετικό θα κάνατε από τις κινήσεις του κ. Ανδρουλάκη;
Απ’ ό,τι φαίνεται πολλοί πολιτικοί παρακολουθούντο το 2017. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή ήταν ο Τσίπρας δεν θα το μάθαιναν από τον Τσίπρα, όπως τώρα ο Ανδρουλάκης από τον Μητσοτάκη, αλλά το μάθανε από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο στο «Βήμα» και με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Αρα, λόγω του Μητσοτάκη το έμαθε ο Ανδρουλάκης. Αν ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός, θα παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη χωρίς ο ίδιος να το ξέρει. Αυτή είναι η βασική διαφορά των δύο πρωθυπουργών. Εχει κάθε δίκιο να εκνευρίζεται ο κύριος Ανδρουλάκης και ανθρώπινα δέχομαι την οργή του. Θεωρώ όμως ότι το έχει παρατραβήξει και χάνει το δίκιο του. Ναι, είναι σοβαρό θέμα· ναι, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την υπηρεσία. Σε όλα αυτά είμαι μαζί του. Αλλά αν το μόνο θέμα με το οποίο ασχολείται πια ο κύριος Ανδρουλάκης είναι με το κινητό του τηλέφωνο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, θα μου επιτρέψετε να πω και θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής ως προς αυτό, η εικόνα ενός πολιτικού αρχηγού να πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κατηγορεί κατά αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα, μου προκάλεσε ντροπή. Οσοι ξέρουμε πώς δουλεύει η Ευρώπη, ξέρουμε ότι την πατρίδα μας δεν τη συκοφαντούμε και δεν την υβρίζουμε. Λυπούμαι που ο κύριος Ανδρουλάκης έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, να καθυβρίζει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τα εθνικά συμφέροντα και πρέπει να φαινόμαστε αρραγείς, όχι διαχωρισμένοι. Οταν το καταλάβει αυτό ο κύριος Ανδρουλάκης, μπορεί να γίνει και άξιος για πρωθυπουργός. Οσο δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν κάνει ούτε για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Η σάτιρα μπορεί να έχει όρια; Σας ερωτώ γιατί είδα να αντιδράτε εντόνως στο σκετς που έγινε στο φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Μητσοτάκη.
Αν με ρωτάτε αν πρέπει να επιβάλλεται λογοκρισία στη σάτιρα, όχι, δεν πρέπει να επιβάλλεται λογοκρισία. Αν με ρωτάτε αν κρίνεται και η σάτιρα όπως κρίνονται όλα και κυρίως αν κρίνεται το πώς χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη σάτιρα μια πολιτική νεολαία, προφανώς και μπορούμε. Η ελευθερία του λόγου δεν ισχύει μόνο για τη σάτιρα, ισχύει για όλους μας. Αρα, λοιπόν, ο Τσολιάς της Ελληνοφρένειας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Από την ώρα όμως που αυτό που λέει υιοθετείται σε επίσημο φεστιβάλ νεολαίας κόμματος, πρόκειται περί ενός αίσχους, όχι για τον Τσολιά της Ελληνοφρένειας, αλλά για το φεστιβάλ της νεολαίας και το κόμμα που το υποστηρίζει.
Με αφορμή το δημοσίευμα περί χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης από τη Ρωσία από το 2014, σε μια ανάρτησή σας στο Twitter γράψατε ότι «σε λίγες μέρες που θα εμφανιστούν τα στοιχεία κάποιοι θα τρέξουν να κρυφτούν». Γνωρίζετε αν χρηματοδοτήθηκαν και ελληνικά κόμματα και αν ναι, ποια είναι αυτά;
Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν εμπλέκεται η Νέα Δημοκρατία. Τώρα το ποια κόμματα εμπλέκονται, αργά ή γρήγορα, θα το μάθουμε. «Κοντός ψαλμός αλληλούια».