Την πεποίθηση ότι η δεύτερη θητεία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα είναι επ’ ωφελεία των ελληνο- αμερικανικών σχέσεων εκφράζει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα, βλέπει ότι ο Τραμπ συνεχίζει την «παραδοσιακή» γραμμή των ΗΠΑ του «απομονωτισμού» και υπογραμμίζει ότι «μια Αμερική που θα υποχωρεί από τα διεθνή ζητήματα, ίσως να είναι και η αιτία που η Ευρώπη θα περάσει σε μεγαλύτερη ομοσπονδοποίηση».

Στη συνέντευξή του στο Euro2day και τους New York Times, o Άδωνις Γεωργιάδης καλείται να σχολιάσει την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και πως αυτή θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. «Ακόμα κι αν θεωρήσουμε τον πρόεδρο Τραμπ συνέχεια μιας παραδοσιακής γραμμής στην αμερικανική πολιτική που ήταν ο απομονωτισμός, δεν είναι ο πρόεδρος Trump ο πρώτος πρόεδρος της Αμερικής που το εκφράζει. Η παραδοσιακή γραμμή της Αμερικής ήταν ο απομονωτισμός», παρατηρεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Είμαι απολύτως βέβαιος, παρά την ανησυχία πολλών, ότι η θητεία του προέδρου Τραμπ θα αποβεί επ’ ωφελεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επ’ ωφελεία του πλανήτη γενικότερα», τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο απομονωτισμός των ΗΠΑ ευκαιρία για την ΕΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζει πως: «Μια Αμερική που θα υποχωρεί από τα διεθνή ζητήματα, ίσως να είναι και η αιτία που η Ευρώπη θα περάσει σε μεγαλύτερη ομοσπονδοποίηση και αυτό που γίνεται με τις αμυντικές δαπάνες είναι ένα τέτοιο γεγονός». Ο ίδιος διερωτάται: «Πώς θα επιβιώσουν οι χώρες της Ευρώπης εάν δεν έχουν στενότερη μεταξύ τους συνεργασία στην περίπτωση που η Αμερική αρχίσει να υποχωρεί;». «Κατά συνέπεια, τα επόμενα χρόνια θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», σημειώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζοντας κατηγορηματικά: «Πάντως, όσοι για άλλη μία φορά ποντάρουν στη διάλυση της Ευρώπης, για άλλη μία φορά θα ηττηθούν».

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης

Ερωτηθείς για το πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει: «Κάποια στιγμή θα πρέπει η ίδια η Ευρώπη να αποφασίσει αν θέλει να υπερασπιστεί τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα». «Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα αυτών των δύο χωρών», τονίζει. «Είναι κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η παραβίασή τους από την Τουρκία δεν παραβιάζει μόνο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο η συνεργασία μας μεγαλώνει, αυτά θα γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα», υπογραμμίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη αυτονομία η Ευρώπη»

Ταυτόχρονα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνεται της αυτονομίας της ΕΕ «όχι μόνο στον αμυντικό τομέα» αλλά και «σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα φάρμακα». Επικαλούμενος την ιδιότητά του ως υπουργός Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξηγεί πως: «Η περίοδος του Covid απέδειξε πόσο επικίνδυνο για την Ευρώπη είναι να εισάγει όλες τις κρίσιμες πρώτες ύλες και όλα τα κρίσιμα για τη διαβίωση του ανθρώπου πράγματα από άλλες χώρες, κυρίως από την Ασία. Είναι λάθος». «Άρα, ναι, η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπο να έχει μεγαλύτερη αυτονομία και φυσικά στην άμυνα πολύ μεγαλύτερη», σημειώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Υπό την έννοια αυτή, οι πρόσφατες αποφάσεις είναι πάρα πολύ καλές και η εξαίρεση της Τουρκίας είναι επίσης απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση», τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η woke ατζέντα είναι μια τρέλα»

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για την πολιτική Τραμπ ως προς την μεταναστευτική πολιτική, που ακολουθεί, αλλά και τον κίνδυνο οπισθοχώρησης των ΗΠΑ στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει: «Δεν ανησυχώ ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν χώρα που δεν θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ξεκαθαρίζει, επίσης, πως «δεν είναι η woke ατζέντα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Η woke ατζέντα είναι μια τρέλα», τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η woke ατζέντα είναι η υπερβολή της έννοιας της «διαφορετικότητας», της ρευστότητας φύλου, που οδήγησε σε πράγματα που είναι αδιανόητα για τον ανθρώπινο νου και έπρεπε να υπάρχει μια αντίδραση», σημειώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Εγώ πραγματικά απορώ πώς έμπειροι πολιτικοί στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ δεν κατάλαβαν ότι αυτό θα τους οδηγούσε στην καταστροφή», προσθέτει.