Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα καταστεί πρωτοπόρος παγκοσμίων με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην υγεία έδωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Θα είμαστε από τους πρωτοπόρους στον κόσμο σε αυτή την πρωτόγνωρη αλλαγή», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, γιατί όπως εξήγησε: «Η Ελλάδα έχει επιλεγεί ανάμεσα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες για να εγκατασταθεί ένα εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης και ήδη ξεκινά ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος».
Προέβλεψε, μάλιστα, ότι «ο κλάδος που θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη λόγω της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ο κλάδος της Υγείας, καθώς με τον έλεγχο του γονιδιώματος θα οδηγηθούμε σε εξατομίκευση νέων θεραπειών για τους ασθενείς».
Έρχονται βελτιώσεις το 2026
Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ψηφιοποίησης στον τομέα της υγείας. Όμως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «τεράστια θετική μεταβολή στην ζωή των Ελλήνων» τις υπηρεσίες που παρέχονται από το gov.gr και πλέον «η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις πιο προηγμένες ψηφιακά χώρες στην Ε.Ε όσον αφορά την υγεία».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε την εξαγγελία του ότι «στις αρχές του 2026 θα ολοκληρωθεί όλο το έργο που αφορά την ιχνηλάτηση των ασθενών στις εφημερίες» και «κάθε ασθενής πριν ξεκινήσει από το σπίτι του θα γνωρίζει σε ποιο νοσοκομείο θα ήταν καλύτερο να απευθυνθεί σε τυχόν έκτακτο περιστατικό». Με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετείται καλύτερα ο ασθενής, αλλά και θα γίνεται καλύτερος έλεγχος των κρατικών δαπανών.
Όλες οι συνταγές με ψηφιακό σύστημα
Συνεχίζοντας την αναφορά του στις ψηφιακές εφαρμογές στον τομέα της Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καθολική ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία «αγγίζει πλέον το 100% των συνταγών». Εξήγησε, μάλιστα, ότι «με την άυλη συνταγογράφηση ελέγχουμε όλα τα δεδομένα και συλλέγουμε πολλά από αυτά, συμβάλλοντας στη δημιουργία μητρώου για αρκετές ασθένειες».
Πλήρης ιατρικός φάκελος μέσω του my health
Ενώ με την εφαρμογή my health, ο ασθενής θα έχει πλήρη ιατρικό φάκελο, ο οποίος περιέχει όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις τους, τα φάρμακα που λαμβάνει, τις επεμβάσεις που έχουν κάνει αλλά και την δυνατότητα που του δίνει η εφαρμογή αυτή να κλείνουν ραντεβού με γιατρό. «Μειώσαμε το χρόνο από δύο μήνες σε 48 ώρες για την αναμονή να κλείσει κάποιος ραντεβού σε ένα γιατρό του ΕΟΠΥΥ», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. ,