«Kανείς δεν λαμβάνει διακριτική μεταχείριση στο ΕΣΥ» τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, και την αντιπαράθεση που προκλήθηκε.

«Αρχικά να πω ότι με συγκινεί η στάση των παιδιών του Δημήτρη Καλλιάνου κι αν πουν και μια κουβέντα παραπάνω είναι κάτι που καταλαβαίνω», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα για την υπόθεση γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ κι έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Επίσης δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν όλα όσα λέγονται για το φακελάκι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, αν κάποιος θέλει να κάνει καταγγελία, είναι διαφορετική», ανέφερε στη συνέχεια.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, δεν μπήκε σε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και τα κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ, είναι γνωστά και δημοσιευμένα».

Επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του Γιάννη Καλλιάνου ότι «οι γιατροί έλεγαν όντως ότι πάει καλά ο πατέρας του σε σχέση βέβαια με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε». Στον αντίποδα εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από τις δηλώσεις του αδερφού του Γιάννη Καλλιάνου για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

«Δεν μπορώ να σας πω τίποτα, διότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Ο κ. Καλλιάνος είναι Βουλευτής και είναι φίλος μου. Δεν πήρε κρεβάτι ΜΕΘ ο πατέρας του διότι δεν προβλεπόταν. Διακριτική μεταχείριση υπέρ του πατρός Καλλιάνου δεν υπήρξε. Άρα, είναι η πιο καταφανής απόδειξη ότι δεν υπάρχουν στο ΕΣΥ πολίτες δύο κατηγοριών. Οσες φορές και να με πάρει κάποιος για να πάει σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας, όποιος και να είναι, το λέω να ακουστεί, εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας δεν παρεμβαίνω. Γιατί δεν παρεμβαίνω; Διότι, υπάρχει ένα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα. Οι μόνοι που μπορούν να κατεθάσουν αίτημα για κρεβάτι πάνω στο σύστημα είναι οι ίδιοι οι γιατροί με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια. Τα κριτήρια για τη διαχείριση των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι δημοσιευμένα, εδράζονται σε μια απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και είναι μια σειρά, 4-5 κριτήρια στη σειρά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας: «Το να ακούω τον αδελφό του κυρίου Καλλιάνου να λέει οι γιατροί στο ΕΣΥ είναι όλοι ανθρωπάρια, αλαζόνες και άσχετοι εγώ δεν το δέχομαι. Κάθε μέρα οι γιατροί στο ΕΣΥ σώζουν χιλιάδες ζωές. Και κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε ένα όριο σε αυτό. Δεν θα σπιλώσουμε ούτε τη φήμη και την τιμή όλων των γιατρών του ΕΣΥ επειδή έχει συμβεί ένα περιστατικό όσο θλιβερό και να είναι. Την τιμή και την υπόληψη των γιατρών του ΕΣΥ ο Υπουργός Υγείας την υπερασπίζεται. Με ενόχλησε πάρα πολύ αυτό. Το Αττικό νοσοκομείο για το οποίο μιλάμε, έχει μέσα πανεπιστημιακές κλινικές, τους καλύτερους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μία από τις καλύτερες ιατρικές σχολές σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είναι ένα πολύ καλό νοσοκομείο. Λόγω της καλής του φήμης προσελκύει χιλιάδες ασθενείς και δεν μπορούμε να ακυρώσουμε όλη τη λειτουργία του Αττικού νοσοκομείου ακόμα και αν ένα περιστατικό πάει λάθος».

Για τη δημοσιοποίηση των ιατρικών δεδομένων από το Νοσοκομείο ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι σε γενικές γραμμές απαγορεύεται να δημοσιεύεις τα ιατρικά δεδομένα ενός ασθενούς. «Παρά ταύτα, το νοσοκομείο έκρινε ότι όσα γράφουν στην ανακοίνωσή τους τα είχε ήδη δημοσιεύσει ο κ. Καλλιάνος στα βίντεο τα οποία είχε προηγουμένως αναρτήσει, όπου είχε αναφέρει τα διάφορα ιατρικά ζητήματα του πατέρα του. Μάλιστα με ενημέρωσαν ότι είχε ανεβάσει και στο facebook παλιότερα ένα άρθρο με όλο τον ιατρικό του φάκελο. Άρα, από την ώρα που γίνονται δημόσια τα ιατρικά δεδομένα δεν είναι πια απόρρητα», συμπλήρωσε.

Ατυχής η δήλωση Βελόπουλου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος και σε άλλα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου για τους βουλευτές που θα πάνε εκκλησία αυτές τις μέρες «είναι ατυχείς». «Ο κύριος Βελόπουλος έκανε μία πολύ ατυχή δήλωση. Πιστεύω μέσα του το έχει μετανιώσει. Έκανε γκάφα, διότι με αυτό που είπε, οποιοδήποτε επεισόδιο τυχόν γίνει αυτήν την εβδομάδα θα το χρεωθεί προσωπικά. Και δεύτερον, για όσους γνωρίζουν τι θα πει Ορθοδοξία, αυτό το οποίο έκανε είναι και σφόδρα αντιχριστιανικό. Οι Ιεροί Ναοί στην ορθόδοξη παράδοση, είναι άσυλο, η Εκκλησία είναι ανοιχτή ακόμα και στους εχθρούς της. Δεν νοείται στην ορθόδοξη λατρεία αποκλεισμός κάποιου από το Ναό. Δεν υπάρχει αυτό», είπε.

Ερωτηθείς για τις «ψήφους των Σπαρτιατών», ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με τους ψηφοφόρους του Ηλία Κασιδιάρη, η ΝΔ έχει μέτωπο και το έχει αποδείξει στην πράξη». «Το κόμμα αυτό δεν κατεβαίνει στις ευρωεκλογές γιατί κρίθηκε ότι πίσω είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης λόγω νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ηλίας Κασιδιάρης μπήκε στη φυλακή μετά από μια διαδικασία που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και σήμερα ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν είναι βουλευτής και οι Σπαρτιάτες βγαίνουν εκτός ευρωεκλογών. Σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέξω», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.