Για «λανθασμένο επικοινωνιακό χειρισμό» της υπόθεσης των Τεμπών, λόγω της «αστικής ευγένειας απέναντι στο μέγεθος της τραγωδίας» που επέδειξε η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν υπολόγισε το «μέγεθος της χυδαιότητας» των πολιτικών της αντιπάλων, κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «Μ». Ταυτόχρονα, εκφράζει τον προβληματισμό του για την άνοδο των αντισυστημικών κομμάτων, ενώ δηλώνει στη διάθεση του πρωθυπουργού σε περίπτωση ανασχηματισμού.
Υπουργέ, τελικώς υπήρξε λανθασμένος χειρισμός από την κυβέρνηση στην τραγωδία των Τεμπών κρίνοντας από τις αντιδράσεις;
Ναι, υπήρξε λανθασμένος επικοινωνιακός χειρισμός. Η αστική μας ευγένεια μας έκανε λογικά να σκύψουμε το κεφάλι και να είμαστε πάρα πολύ μαζεμένοι στις αντιδράσεις μας, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της τραγωδίας και του πόνου των συγγενών. Σε αυτή μας την ευγενική συμπεριφορά δεν υπολογίσαμε το μέγεθος της χυδαιότητας των πολιτικών αντιπάλων μας, οι οποίοι ανερυθρίαστα επένδυσαν πάνω σε αυτό το πένθος και σε αυτόν τον ανθρώπινο πόνο και οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή τοξικότητα. Το ότι το 80% των συμπολιτών μας πιστεύει ότι υπήρξε συγκάλυψη είναι μια πραγματική μας αποτυχία, διότι ούτε συγκάλυψη έχει υπάρξει ούτε θα μπορούσε να υπάρξει. Αντιθέτως, έχει υπάρξει πραγματική κυβερνητική προσπάθεια να έρθουν όλα στο φως.
Μιλάτε για εργαλειοποίηση της τραγωδίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τι θα έπρεπε να κάνουν; Να μη θέτουν ερωτήματα ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση;
Ασφαλώς και πρέπει να θέτουν ερωτήματα, αλίμονο, αυτός είναι ο ρόλος τους. Ερώτημα είναι αν έχουν βελτιωθεί οι υποδομές του ΟΣΕ. Ερώτημα είναι αν έχει ελεγχθεί η εταιρεία. Ερώτημα είναι πώς προσελήφθη ο σταθμάρχης. Πολλά πολιτικά ερωτήματα μπορούν να θέσουν αν θέλουν. Ερώτημα δεν είναι αν ο πρωθυπουργός είναι λαθρέμπορος. Ερώτημα δεν είναι αν ο πρωθυπουργός είναι δολοφόνος. Ερώτημα δεν είναι αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει βαμμένα τα χέρια της με αίμα. Αυτά δεν είναι ερωτήματα. Αυτά είναι τοξικότητα, αυτά είναι εργαλειοποίηση, αυτά είναι ντροπή και αίσχος.
Κρίνετε πως ευθύνεστε, όχι εσείς προσωπικά, για τις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη;
Θα σας πω τι πιστεύω στ’ αλήθεια. Η δική μας μαζεμένη συμπεριφορά και η τοξικότητα που δημιουργήθηκε από τους αντιπάλους μας, τελικά, δεν αφήνει στην κοινωνία μας τίποτα όρθιο και έτσι την πληρώνει και η Δικαιοσύνη. Όμως, φυσικά, την κύρια ευθύνη γι’ αυτό δεν την έχουμε εμείς, την έχουν αυτοί που επιτίθενται στη Δικαιοσύνη με τέτοιο ανοίκειο τρόπο. Εδώ έχουν φτάσει να κάνουν μήνυση σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που παρευρέθησαν στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών.
Σας προβληματίζει η άνοδος των αντισυστημικών κομμάτων στις δημοσκοπήσεις;
Η άνοδος των αντισυστημικών κομμάτων με προβληματίζει παρότι στην Ελλάδα παραμένει ακόμα αρκετά χαμηλότερη απ’ ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως είναι ένα φαινόμενο που θα το βρούμε μπροστά μας αναμφίβολα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Γι’ αυτό και κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚπρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά στο πώς παρασύρονται από τον αντισυστημισμό. Δεν θα έχουν τα ίδια πολιτικό όφελος, αλλά με τη συμπεριφορά τους θα προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην Ελλάδα.
Θεωρείτε υποκινούμενες τις αντιδράσεις του κόσμου, τις πορείες και τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη; Και από ποιους;
Ο περισσότερος κόσμος αντιδρά αυτοβούλως και εκκινούμενος από τον προσωπικό του πόνο, την αγωνία και την ταύτιση με τους γονείς. Δεν υποτιμώ την ψυχολογική ταύτιση με τους γονείς όλων όσοι κατέβηκαν στο προηγούμενο συλλαλητήριο. Και δεν πιστεύω ότι αυτοί κατέβηκαν ούτε από κόμματα ούτε από κανέναν που τους παρέσυρε. Κατέβηκαν κυρίως από αυτό το αγνό συναίσθημα. Δυστυχώς, αυτό τους το αγνό συναίσθημα το βρήκαν πολλοί ως ευκαιρία για να κάνουν πολιτικά παιχνίδια. Και θα πρέπει πλέον να ξέρουν όλοι ότι η παρουσία τους σε τέτοιου τύπου συλλαλητήρια θα τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης.
Μετράμε αντίστροφα για τον ανασχηματισμό. Θέλετε να παραμείνετε στο υπουργείο Υγείας; Γνωρίζουμε ότι αποφασίζει ο πρωθυπουργός, αλλά ο Αδωνις Γεωργιάδης θεωρεί ότι έχει πολύ έργο ακόμη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο;
Μέχρι σήμερα στην πολιτική μου ζωή ούτε έχω ζητήσει υπουργείο ούτε έχω ζητήσει να παραμείνω ούτε έχω ζητήσει να φύγω ούτε έχω ζητήσει τίποτα. Είμαι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος πρέπει να έχει την απόλυτη ευθύνη επιλογής της κυβερνήσεώς του. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό σας το ερώτημα. Θα κάνω ό,τι, αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Εάν αποφασίσει να μείνω, θα μείνω, εάν αποφασίσει να μετακινηθώ, θα μετακινηθώ, εάν αποφασίσει να μην είμαι στην κυβέρνηση, δεν θα είμαι στην κυβέρνηση, χωρίς να δημιουργήσω κανένα απολύτως πρόβλημα.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πάντως η αυτοδυναμία στο ενδεχόμενο εκλογών φαίνεται δύσκολη. Με ποιον θα συνεργαζόσασταν γιατί προσώρας δεν βλέπουμε πιθανό κυβερνητικό εταίρο...
Νομίζω ότι βιάζεστε πάρα πολύ. Οι εκλογές θα γίνουν σε δυόμισι χρόνια. Δυόμισι χρόνια στην πολιτική είναι όσο ένας αιώνας. Κανείς δεν μπορεί να κάνει σήμερα πρόβλεψη για το αποτέλεσμα μετά από δυόμισι χρόνια. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών και έχουμε αποτέλεσμα, τότε θα μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η αυτοδυναμία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από συμμαχικές κυβερνήσεις, όπως έχει αποδείξει το πρόσφατο παρελθόν μας.