Προτεραιότητα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη δείχνει να είναι η ενίσχυση του συστήματος Υγείας με νοσηλευτές αλλά και η αύξηση των αμοιβών τους. «Επεξεργάζομαι τώρα σχέδιο για τους νοσηλευτές για καλύτερες αμοιβές, καθώς δέχομαι ότι είναι υποαμειβόμενοι» εξηγεί σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για επανάσταση στο σύστημα των εφημεριών με την ιχνηλάτηση των περιστατικών σε 12 νοσοκομεία της χώρας από το τέλος Μαΐου.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν πληρωθεί οι νοσηλευτές που απασχολούνται στα απογευματινά χειρουργεία και προαναγγέλλει συνεργασία των δήμων της χώρας με το υπουργείο Υγείας για γρηγορότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών. «Σε συνεννόηση με τον κύριο Δούκα θα παραλάβουμε ένα κτήριο του γηροκομείου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Λαϊκό νοσοκομείο ώστε να το ανακαινίσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε για την παροχή θεραπειών στους ογκολογικούς ασθενείς», αναφέρει.
Μιλώντας στον Μιχ. Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Υγείας αποκαλύπτει ότι το πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα θα γίνει πιο αυστηρό και προσθέτει πως μετά τις ρυθμίσεις για τους διαιτολόγους, σειρά έχουν οι… ψυχολόγοι: «Κάποιος δεν γίνεται ψυχολόγος με ένα απλό σεμινάριο! Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία» λέει χαρακτηριστικά. Επίσης προσθέτει πως το υπουργείο προχωρά σε αυστηροποίηση των διατάξεων για τα καπνικά προϊόντα και το άτμισμα τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Περιορίζουμε τα σημεία πώλησης και βάζουμε επίδειξη ταυτότητας για την προμήθειάτους από τους νέους». Ωστόσο θεωρεί πως είναι υπερβολή σε μια τουριστική χώρα -όπως η Ελλάδα- να απαγορευτούν τα καπνικά προϊόντα και το τσιγάρο σε εξωτερικούς χώρους.
Ερωτηθείς για το γεγονός της αποχής του από τα τηλεοπτικά παράθυρα και εάν αυτή οφείλεται στα σοβαρά προβλήματα στον χώρο της Υγείας ή στη μεταμόσχευση που φημολογείται ότι έκανε, επιβεβαιώνει πως έκανε μια επιτυχημένη, όπως λέει, μεταμόσχευση μαλλιών, αλλά ο λόγος της αποχής του δεν είναι αυτός. «Αποφάσισα μετά από μια έντονη περίοδο που μονοπωλούσαν την επικαιρότητα τα Τέμπη να κάνω μια παύση. Σήκωσα ένα μεγάλο φορτίο που δεν μου αναλογούσε. Παρότι βλέποντάς το με μία απόσταση χρόνου πλέον, εκτιμώ ότι αυτά που έλεγα μάλλον δικαιώνονται με την εξέλιξη των πραγμάτων».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας εκτιμά πως η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την Υγεία στα επόμενα 5 χρόνια και επισημαίνει ότι δεν παρέμεινε διεκπαιρεωτικά στο υπουργείο Υγείας αλλά γιατί εχει όραμα να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.
Προτεραιότητα οι νοσηλευτές
Ο υπουργός χαρακτηρίζει δικαιολογημένα τα παράπονα για χαμηλούς μισθούς και εξηγεί: «Σήμερα έχουμε περισσότερο προσωπικό από κάθε άλλη φορά. Οι αμοιβές που δίνουμε στο ΕΣΥ είναι χαμηλές. Θα θέλαμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα, αλλά δεν μπορούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μου αρέσει να κοροϊδεύω τον κόσμο. Βέβαια έχουμε κάνει ως κυβέρνηση μεγάλα βήματα. Επί Κυριάκου Μητσοτάκη οι γιατροί έχουν αυξήσει το εισόδημά τους κατά 30%» ενώ για τους νοσηλευτές σημειώνει πως «είναι η επόμενη προτεραιότητά μου. Επεξεργάζομαι τώρα σχέδιο για τους νοσηλευτές για καλύτερες αμοιβές, καθώς δέχομαι ότι είναι υποαμειβόμενοι».
Ξεκινά το «βραχιολάκι»
Στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με τον υπουργό, ξεκινάει στις εφημερίες 12 νοσοκομείων το προηγμένο σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών, το οποίο θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία μέχρι το τέλος του χρόνου. «Το παρουσιάσαμε προχθές τον πρωθυπουργό και έμεινε έκπληκτος. Μετά από δυο τρεις μήνες από την εφαρμογή του, το σύστημα εφημεριών θα είναι πλέον τελείως διαφορετικό στην Ελλάδα. Θα έχουμε 500 νέους τραυματιοφορείς και γιατρούς στα ΤΕΠ έως το τέλος του 2025, εξελιγμένα μηχανήματα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε περισσότερα ΤΕΠ ανά την Ελλάδα και ένα σύστημα ιχνηλάτησης εντυπωσιακό για όσους φτάνουν στην εφημερία. Σύντομα, στους επόμενους μήνες, εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο θα σας ενημερώνει πόση είναι η αναμονή για να δείτε έναν γιατρό σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία που εφημερεύει. Θα γνωρίζετε δηλαδή προτού ξεκινήσετε από το σπίτι σας την εκτιμώμενη αναμονή και θα επιλέγετε αναλόγως πού θα πάτε. Θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε κάθε ασθενή πόσο καθυστερεί στην εφημερία, πότε βγαίνουν οι εξετάσεις του, ακόμα και διάγνωση από μακριά θα μπορούμε να κάνουμε. Μιλάμε για επανάσταση», εξηγεί.