Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και πάντα προσπαθεί να βρει πρακτικές λύσεις. Αυτό καταγράφεται και ο κόσμος το βλέπει. Η Υγεία είχε ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις αλλά και συνολικότερη μεταρρύθμιση.

Αναμένεται λοιπόν η Υπουργική Απόφαση που θα δίνει την ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ, υπό κάποιες προϋποθέσεις (όπως π.χ. να μη μειωθεί ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων), να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή. Σήμερα το πρωί αναμενόταν η σχετική συνέντευξη Τύπου του Αδωνι Γεωργιάδη. Μιλώντας στο ACTION 24, ο υπουργός Υγείας είπε πως «σε δεύτερο βήμα, όχι αμέσως, όχι ταυτόχρονα δηλαδή, έχω σκοπό να επιτρέψω και το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ συνολικά και εκτός ΕΣΥ. Οχι κάθε μέρα, αλλά αφού έχουν συμπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις στο ΕΣΥ, να μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και με δουλειά και εκτός ΕΣΥ και σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικό ιατρείο… Και το τελευταίο βήμα της μεταρρύθμισης θα είναι ότι θα επιτρέψουμε στους ιδιώτες ιατρούς και χειρουργούς κατά βάση να μπορούν να μπαίνουν και να χειρουργούν μέσα στο ΕΣΥ… Ο τελικός μας στόχος είναι να δώσουμε πρώτα απ’ όλα ευελιξία στο σύστημα, να επιτρέψουμε να έχουν υψηλότερα εισοδήματα οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, που τώρα παραπονιούνται και δικαίως ότι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλότερα του ιδιωτικού τομέα, να κάνουμε τη θέση του ΕΣΥ πιο ελκυστική».

Ερχονται προσλήψεις

Λίγες ημέρες πριν, ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε στον «Real FM», τονίζοντας ότι οι εφημερίες έχουν αυξηθεί κατά 20% και ότι «έπρεπε να είναι υψηλότερες οι αμοιβές στο ΕΣΥ» και πρόσθεσε πως όλη αυτή την πενταετία Μητσοτάκη αυξήθηκαν εκεί οι μισθοί. Και ανήγγειλε 6.500 προσλήψεις εντός του 2024, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από ποτέ.

Επέστρεψε λοιπόν ο Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας στον τελευταίο ανασχηματισμό μετά από χρόνια και παρά το γεγονός ότι η πρότερη –καθ’ όλα πετυχημένη– θητεία του εκεί ώθησε τους αντιπάλους του να επιχειρήσουν τη διά της χειραγώγησης των θεσμών εξόντωσή του. Τότε είχε μπει στο στόχαστρο διαφόρων, καθώς πρωταγωνίστησε και στη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Οι κατήγοροί του βρέθηκαν, θυμίζουμε, κατηγορούμενοι. Δέχθηκε παρ’ όλα αυτά ο αεικίνητος πολιτικός να αναλάβει και πάλι το ίδιο δύσκολο υπουργείο. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης εργάζεται σκληρά και είναι και άνθρωπος των «ειδικών» αποστολών. Αναγνωρίζουν ότι είναι ατρόμητος και ότι αποτελεί έναν κυματοθραύστη στην κριτική των εθνομηδενιστών και των λαϊκιστών. Είναι βέβαια και πάλι στο στόχαστρο της Αριστεράς, καθώς κάποιοι εκεί δεν αντέχουν να τον βλέπουν, δεν αντέχουν να αντιπαρατίθενται μαζί του, καθώς πάντα λαμβάνουν απαντήσεις και φυσικά δεν αντέχουν να υφίστανται τις απανωτές πολιτικές και επικοινωνιακές ήττες που τους επιφυλάσσουν η πληθωρική παρουσία και η ασίγαστη δράση του.

Εμμονικά απέναντι

Ασχολούνται μαζί του εμμονικά πολλοί και συνεχώς. Στη Βουλή, η κόντρα του Αδωνι Γεωργιάδη με τον Παύλο Πολάκη συνεχίστηκε. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει και στη λάθος πλευρά βρίσκεται ο «αψύς» πολιτικός από την Κρήτη. Η συνεχής πολεμική του κατά του νυν υπουργού Υγείας δεν του έχει βγει σε καλό, κουράζει και έχει στη συνείδηση του κόσμου αποκτήσει χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας. Φυσικά, στοιχίζει πανάκριβα και στον ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μην το καταλαβαίνει. Η κάλπη των ευρωεκλογών πλησιάζει και όλοι θα πάρουν τις απαντήσεις τους. Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες είναι πάντως χαρακτηριστικά.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης «ενοχλεί» κάποιους κύκλους. Καλλιτέχνης ονόματι Πάνος Βλάχος είχε τη φαεινή ιδέα να ξεστομίσει στη διάρκεια παράστασης το παρακάτω: «Μέσα σε έναν σάκο βάλτε Αδωνι και Πορτοσάλτε». Φυσικά, δεν υπάρχει κάτι «ωραίο» ή κάτι «ευφυές» στην παραπάνω τοποθέτηση. Δεν είναι Τέχνη αυτό ή σάτιρα. Η Τέχνη άλλωστε είναι για το κάλλος. O tempora o mores ή ω καιροί ω ήθη, που είπε ο Κικέρωνας. «Πιστεύω πραγματικά ότι θα το έχει μετανιώσει... Ούτε ως χιούμορ δεν μπορείς να πεις να σκοτώσουν κάποιους. Νομίζω ότι μια συγγνώμη εκ μέρους του θα έληγε αυτό το θέμα. Είναι ένας νέος άνθρωπος, εγώ θα επιμείνω ταλαντούχος, δεν νομίζω ότι έχει κανέναν λόγο να προσπαθεί να κερδίσει τέτοιου τύπου δημοσιότητα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να στραφεί νομικά εναντίον του Πάνου Βλάχου.

Ο υπουργός Υγείας συνεχίζει να μάχεται και οι ψηφοφόροι τον επιβραβεύουν με το παραπάνω. Στις δημοκρατίες, οι πολίτες έχουν τον τελικό λόγο στην κάλπη. Οι 67.808 σταυροί προτίμησης που έλαβε ο Αδωνις Γεωργιάδης στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, όπου πολιτεύεται, τον Μάιο του 2023 συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.