Για τις βασικές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, απαντά στη συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΑδωνις Γεωργιάδης. Αποκαλύπτει επίσης ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας σταδιακά θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους.

Φέρνετε ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Το κίνητρο που δίνετε στους συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται μήπως λειτουργήσει περιοριστικά για την είσοδο νεότερων στην εργασία ή για να βρουν δουλειά οι άνεργοι;

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα δεδομένου ότι σήμερα στην αγορά εργασίας έχουμε έλλειμμα εργαζομένων Δεν είμαστε στο 201 1 ή στο 201 2 όταν ο κόσμος έψαχνε να βρει δουλειά και δεν έβρισκε Είμαστε στην εποχή που οι επιχειρήσεις ψάχνουν να βρουν εργαζομένους και δεν βρίσκουν Αρα όχι δεν θα λειτουργήσει περιοριστικά. Αντιθέτως θα δώσουμε την ευκαιρία στην οικονομία μας να συνεχίσει να αναπτύσσεται γιατί στελέχη που είναι ικανά και κανονικά θα τους χάναμε όντας απλώς συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική οικονομία.

Ποια προβλήματα υπήρχαν στη δομή και λειτουργία των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και πώς τα λύνει το νομοσχέδιο;

Τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης ιδρύθηκαν το 2002 και έκτοτε έχουν δυστυχώς πολύ μικρή επιρροή στην ελληνική οικονομία Ο κυριότερος λόγος είναι ότι ήταν πολύ δύσκολο να τα φτιάξεις το καταστατικό τους ήταν δυσκίνητο Η εποπτεία δεν ήταν εξαιρετικά σφιχτή και υπήρχε ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης στην αγορά για αυτά Και κυρίως δεν μπορούσες αν άλλαζες δουλειά να συνέχιζε να σε ακολουθεί το επαγγελματικό σου Ταμείο Ολα αυτά τα καίρια ζητήματα λύνονται με το νομοσχέδιο μας.

Τελευταία με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών γίνεται μεγάλη δημόσια συζήτηση για τη φοροδιαφυγή. Η εισφοροδιαφυγή ωστόσο είναι επίσης εκτεταμένη στη χώρα μας. Εχετε σχέδιο να την αντιμετωπίσετε;

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που από την 1 η του χρόνου θα εφαρμοστεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία είναι το μεγαλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της εισφορο διαφυγής. Θα έχουμε σε πραγματικό χρόνο την εικόνα όλων των εργαζομένων της χώρας. Αλλά δεν θα μείνουμε εκεί. Θα προχωρήσουμε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που θα ανεβάσουν πάρα πολύ την εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ. Τα επιπλέον χρήματα τα οποία θα καταφέρουμε να εισπράττουμε που πιστεύω ότι θα είναι αρκετά εκατομμύρια τον χρόνο με τις μεταρρυθμίσεις μας θα τα επιστρέψουμε στους συνταξιούχους με καλύτερες παροχές

Εχει πετύχει το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Σχεδιάζετε την καθολική εφαρμογή της στον ιδιωτικό τομέα;

Οπως προανέφερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει δουλέψει στις τράπεζες και στα super market και πηγαίνει πάρα πολύ καλά Το 2024 θα επεκταθεί σε όλη την οικονομία. Ξεκινάμε με το λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία και θα επεκταθούμε σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους.

Πόσες κύριες και επικουρικές εκκρεμείς συντάξεις υπάρχουν σήμερα. Πότε θα μηδενίσει το κοντέρ;

Οταν ήρθα στο υπουργείο οι κύριες εκκρεμείς συντάξεις ήταν κοντά στις 40.000 Τώρα είμαστε κάτω από τις 30.000 και στόχος είναι στο τέλος του χρόνου να πάμε γύρω στις 25.000. Οι επικουρικές συντάξεις ήταν 65.000 τώρα είναι 42.000 και στο τέλος του χρόνου θα είμαστε και εκεί γύρω στις 30. Αρα θα έχουμε περίπου 50% μείωση σε λιγότερο από πέντε μήνες. Νομίζω ότι πάμε καλά. Πρακτικά αυτός είναι ο μηδενισμός του κοντέρ διότι κάποιες εκκρεμότητες θα υπάρχουν πάντα. Είναι συντάξεις που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να πούμε όχι γιατί λείπουν βασικά χαρτιά και που δεν κλείνουμε τον φάκελο.