Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στις 12:00 μμ., στο Ηράκλειο Κρήτης θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην  «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Αύριο Τρίτη, ο κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου και τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης -και υπεύθυνη για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων του υπουργείου στα θέματα δασικής πολιτικής- Μαρία Κοζυράκη, θα επισκεφθεί τη νήσο Χρυσή, που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, το κοινώς γνωστό Γαϊδουρονήσι, νοτίως της Ιεράπετρας.

Σκοπός της επίσκεψης είναι ο συντονισμός και η ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας από το υπουργείο για την αποφυγή και αποτροπή της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Χρυσής που παρατηρείται έντονα στο νησί την τελευταία δεκαετία. Γι΄αυτόν τον λόγο, τον υπουργό θα ξεναγήσουν στο νησί και οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που εκπόνησαν την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Σε αυτήν περιγράφονται και αναλύονται τόσο η προβληματική εικόνα του νησιού, όσο και οι αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στη Χρυσή.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο κ. Χατζηδάκης, θα παραστεί σε σύσκεψη στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, με θέμα το 3ετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη Νήσο Χρυσή. Ο κ. Χατζηδάκης θα συζητήσει εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση της Χρυσής. Στόχος η κοινή δέσμευση και συμφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για τη Χρυσή, που θα αποτελεί και το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει αυτής της σύσκεψης- διαβούλευσης.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ιεράπετρας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.