Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις εστίες στους φοιτητές χωρίς να ανεχθεί φαινόμενα Πολυτεχνειούπολης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά για τις εγκληματικές ομάδες.
Γράφει ο Νίκος Αρμένης
Οσα έγιναν στην Πολυτεχνειούπολη με τις 22 συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών δικαιώνουν απόλυτα την κυβέρνηση για τη σύσταση των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα κόμματα από την αντιπολίτευση αντέδρασαν. Πλέον αποδείχτηκε περίτρανα πως οι φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου είχαν μετατραπεί σε ορμητήριο συμμοριών που διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχολιάζουν την αφωνία της Κουμουνδούρου, την ίδια ώρα που η νεολαία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρωταγωνιστεί στις πορείες και τις αντιδράσεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
«Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν βρήκαν μισή κουβέντα να πουν ακόμα και για το γεγονός ότι αυτοί οι κακοποιοί στερούσαν δωμάτια από φοιτητές», λένε κυβερνητικά στελέχη, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό το μέτωπο.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε άλλωστε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Δεν θα είναι μέσα οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, θα είναι όπου χρειάζεται το πανεπιστήμιο. Σκοπός δεν είναι να υπάρξει αναταραχή, αλλά επιτέλους ηρεμία και να αποδοθεί το πανεπιστήμιο στους φορείς του. Ομως θα πρέπει να τονίσουμε ότι απαιτείται η συνέργεια και των ίδιων των πανεπιστημίων. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχουν συστήματα επιτήρησης, συστήματα ελέγχου εισόδου-εξόδου και διαχείρισης φαινομένων παρανομίας και παραβατικότητας. Δεν σημαίνει ότι εγκαθιστούμε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, δηλαδή 400 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν λάβει την ειδική εκπαίδευση και μέσα σε μια μέρα θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε παθογένειες δεκαετιών», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές και πράξεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στην Κουμουνδούρου. Τονίζουν ότι τα πανεπιστήμια είναι για τους φοιτητές και οι εστίες για να μπορούν να βρουν στέγη παιδιά που το έχουν ανάγκη για να σπουδάσουν και όχι σεσημασμένοι κακοποιοί και εγκληματίες όπως αυτοί που συνελήφθησαν στην Πολυτεχνειούπολη. Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή της κυβέρνησης να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στα πανεπιστήμια για φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους.
«Αναμένουμε, έστω και τώρα, από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να συνδράμουν», λένε από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας ταυτίζεται πλήρως με την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει οριστικό τέλος σε όσα παράνομα συνέβαιναν μέχρι τώρα και για δεκαετίες στα πανεπιστήμια. «Η κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι η ασφάλεια στο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι προϋπόθεση για την αναβαθμισμένη προοπτική του. Οι μόνοι που δεν το αντιλαμβάνονται αυτό είναι όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση με τη στάση τους δίνουν τελικά άλλοθι σε αυτές τις συμμορίες με ανύπαρκτες θεωρίες», προσθέτουν.
Προειδοποίηση για την κοινωνία
Πλέον οι επικείμενες Σύνοδοι Κορυφής στην Πράγα και στις Βρυξέλλες μέσα στον Οκτώβριο, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Παρά την ταύτιση με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ζήτημα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, πάντως, στη συνεδρίαση του ΕΛΚ προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθεί η απόφαση, η κοινωνική συνοχή θα αρχίσει να δοκιμάζεται.
Η πρόταση που έχει διατυπώσει από τον Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ορισμό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη σε όλες τις μορφές του, έγινε πλειοψηφική. Δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, υπογράφουν επιστολή προς την Κομισιόν, με την οποία ζητούν από την Ευρώπη επιτέλους να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών-μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες, να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο», τονίζουν μεταξύ άλλων στο κείμενο της επιστολής την οποία υπογράφουν, εκτός φυσικά από την Ελλάδα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.
«Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.