Αδιανόητο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο επαναφοράς του νόμου «Κατρούγκαλου» περί σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, επικεφαλής συνδυασμού ΔΣΑ «Με Το Δικηγόρο». Καλεί δε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί με σαφήνεια, αν οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλουχθες, με τις οποίες αποκάλυψε το εν λόγω ενδεχόμενο, αποτελούν επίσημη θέση.

Αναλυτικά ο Δημήτρης αναστασόπουλος σημειώνει σε δήλωσή του:

«Ο τέως υπουργός του Σύριζα και υποψήφιος βουλευτής, Γ. Κατρούγκαλος σε χθεσινές δηλώσεις του (Τετάρτη 17 Μαϊου 2023) στον τηλεοπτικό σταθμό Bluesky υποστήριξε ότι αν γίνει κυβέρνηση το κόμμα του θα επαναφέρει τις ρυθμίσεις του γνωστού ως "νόμου Κατρούγκαλου" Ν.4387/2016, και δη τη σύνδεση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές εισφορές, 20% όπως και τότε είχε προβλέψει!

Είναι βεβαίως γνωστό ότι το δικηγορικό σώμα οδηγήθηκε σε μια εξαντλητική πολύμηνη αποχή εξαιτίας του νόμου αυτού το 2016 και στη μεγάλη πλειοψηφία του, τόσο το ΔΣ μας όσο και η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων, σταθήκαμε κάθετα αντίθετοι στις βασικές προβλέψεις του. Και βεβαίως επιδιώξαμε με κάθε τρόπο την ακύρωση του, με τελική δικαίωση τις γνωστές αποφάσεις του ΣτΕ Ολ1880-1891/2019 με τις οποίες καταρρίφθηκε ο εν λόγω νόμος.

Είναι επίσης γνωστό ότι το Δ.Σ. του ΔΣΑ, στη μεγάλη πλειοψηφία του, σταθήκαμε θετικά απέναντι στο ισχύον πλέον σύστημα ασφαλιστικών εισφορών.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα ύψιστης σημασίας για το δικηγορικό σώμα, καθώς και του ότι βρισκόμαστε μόλις τέσσερις ημέρες προ των εκλογών, η παράταξη μας τοποθετήθηκε ήδη σχετικώς στο Διοικητικό Συμβούλιο, ζητώντας ως ΔΣΑ να πάρουμε ξεκάθαρη θέση κατά του ως άνω – αδιανόητου – ενδεχομένου επαναφοράς της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα! Καλώντας παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια για το εάν αυτή αποτελεί επίσημη κυβερνητική θέση. 

Εν έτει 2023 οι δικηγόροι δεν αντέχουμε ούτε νέα υπερφορολόγηση ούτε τα ίδια διχαστικά ταξικά διλήμματα του παρελθόντος!»