Σε τροχιά πλήρους διαφάνειας και αποκατάστασης της νομιμότητας μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν ρητής εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εντολή είναι σαφής: μέχρι και το τελευταίο ευρώ να εντοπιστεί, να ελεγχθεί και –αν χρειαστεί– να επιστραφεί.

Όπως ανακοίνωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ, κ. Όμηρος Τσάπαλος, ξεκινά συντονισμένη επιχειρησιακή δράση για την ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η επιχείρηση τίθεται σε εφαρμογή άμεσα, με στόχο να υπάρξουν απτά αποτελέσματα ήδη από το φθινόπωρο. Για τον σκοπό αυτό, συγκροτείται ειδική ομάδα ελέγχου από στελέχη της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ καθοριστικό ρόλο αναλαμβάνει και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στο μικροσκόπιο τα μεγάλα ΑΦΜ και οι ύποπτοι φάκελοι

Η στρατηγική της κυβέρνησης δίνει έμφαση στις περιπτώσεις με «μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα», δηλαδή όπου εντοπίζονται υψηλές επιδοτήσεις σε λίγους δικαιούχους, καθώς και σε φακέλους που είτε έχουν ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη είτε έχουν παγώσει από τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως δήλωσε ο κ. Τσάπαλος, οι έλεγχοι θα περιλαμβάνουν τόσο ηλεκτρονικές όσο και φυσικές διασταυρώσεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία του Ε9, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και την ιχνηλάτηση της ροής του χρήματος.

«Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι να φτάσουμε μέχρι τέλους και στο τελευταίο ευρώ», τόνισε με νόημα, περιγράφοντας το πλαίσιο μηδενικής ανοχής απέναντι στη διαφθορά.

«Θα βρουν τοίχο»: Καμία ανοχή στους επίδοξους επιτήδειους

Παρά την αποκάλυψη του σκανδάλου που συγκλόνισε τον αγροτικό χώρο, κάποιοι εξακολουθούν να καταθέτουν ψευδείς δηλώσεις. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε αυστηρά ότι το πάρτι τελείωσε: «Να είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί με τη λογική του παρελθόντος, θα βρει τοίχο μπροστά του».

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ σταδιακά θα απολέσει κρίσιμες αρμοδιότητες, οι οποίες θα μεταφερθούν στην ΑΑΔΕ. Πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει το θεσμικό οπλοστάσιο του κράτους απέναντι στην κακοδιαχείριση, μειώνοντας τις πιθανότητες αδιαφάνειας και επιταχύνοντας τον έλεγχο.

Παράλληλη δράση και στις παραλίες – 3.000 καταγγελίες σε δύο μήνες
Η μάχη κατά της παραβατικότητας δεν περιορίζεται μόνο στις αγροτικές επιδοτήσεις. Την ίδια ώρα, εντείνεται η εποπτεία και στο μέτωπο των παραλιών, με τη συμβολή των πολιτών να αποδεικνύεται καθοριστική. Μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, καταγράφηκαν 3.000 καταγγελίες μόνο για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο – αριθμός μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ένδειξη ότι το φαινόμενο αποκλιμακώνεται.

«Φέτος οι επιχειρηματίες ήταν πιο προετοιμασμένοι. Υπάρχουν κανόνες και οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν,» σημείωσε ο κ. Τσάπαλος, ενώ αποκάλυψε πως ήδη έχει ελεγχθεί πάνω από το 50-55% των αναφορών. Σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας επιβλήθηκαν πρόστιμα και 48ωρα λουκέτα, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως ο νόμος δεν εξαιρεί κανέναν.