Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι πραγματικές λειτουργικές δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω εφαρμογής που θα αποκτήσει σύντομα η εφορία, διευκολύνοντας τις διασταυρώσεις με τις δηλωθείσες δαπάνες.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει ήδη από φορείς και ΔΕΚΟ, να αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε αυταπασχολούμενο με στόχο την διασταύρωση των δαπανών που δηλώθηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΥΔΑΠ έχει απευθύνει μήνυμα σε πολλούς επαγγελματίες στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να δηλώσουν την παροχή ή τις παροχές για τις οποίες οι εκδιδόμενοι λογαριασμοί ύδρευσης – αποχέτευσης καταχωρούνται ως επαγγελματικό έξοδο, προκειμένου τα ηλεκτρονικά τιμολόγια να αποστέλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι δυνατότητες που παρέχουν τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα που εντάσσονται στη φαρέτρα της ΑΑΔΕ, μπορούν να περιορίσουν τα κόλπα με τις υπέρογκες δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με στόχο τον περιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και το κούρεμα του ποσού του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι περισσότερες από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία. Υπολογίζεται ότι έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ.  Στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο τέλος Αυγούστου, θα ακολουθήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις στα στοιχεία εσόδων – εξόδων του εντύπου Ε3 που υποβάλλουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες.