«Το είπαμε, το κάναμε». Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και, ως φαίνεται, στην ίδια λογική θα κινηθεί και την επόμενη τετραετία. Κι αυτό διότι τις επόμενες ημέρες στη Βουλή αναμένεται να έρθει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα, θα περιλαμβάνεται:

• Η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Εχει εξαγγελθεί η αύξησή του κατά 1.000 ευρώ με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ. Τόση θα είναι και η αντίστοιχη ετήσια ωφέλεια για τους φορολογουμένους.

• Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ετήσιο κόστος 49 εκατ. ευρώ.

• Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Το τέλος επιτηδεύματος προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% το 2025 και κατά 30% το 2026 με στόχο να καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας.

• Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026, και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027. Οι προβολές αυτές παραπέμπουν σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2025 και επιπλέον μισή μονάδα το 2027.

• Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

• Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.

• Το Youth Pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024.

• Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής επίσης το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023.

• Ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών θα μειωθεί κατά 50%, από 0,2% σε 0,1%.

Στα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να κανείς να προσθέσει και μερικά που θα βρίσκονται στο... περίμενε και θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο. Ειδικότερα:

• Το Market Pass είναι πιθανό να επεκταθεί και αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία του πληθωρισμού.

• Αναφορικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους στόχος είναι να δοθούν κανονικά τα χρήματα στους συνταξιούχους, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει η σταθερότητα της χώρας.

• Μείωση στο πέναλτι για τους συνταξιούχους που επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι τα μέτρα που αφορούν τις αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι ήδη νομοθετημένα. Οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το νέο μισθολόγιο ενδέχεται να φτάσουν και τα 100 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα «το συνολικό ποσό των αυξήσεων θα κυμανθεί γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τις θέσεις ευθύνης, τους ενστόλους και τους πανεπιστημιακούς». 

Στόχος τα 1.500 ευρώ 

Ξεκάθαρος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η συνολική αύξηση των μισθών. «Θα φτάσουμε τον μέσο μισθό στην πατρίδα μας στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Με περισσότερες επενδύσεις, με περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί και επιμένει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά αυτό το ζήτημα δεν λύνεται μόνο με ενισχύσεις τύπου Market Pass, λύνεται πρωτίστως με καλύτερους μισθούς και με περαιτέρω μείωση φόρων. Τον λογαριασμό για τον νόμο Κατρούγκαλου τον στείλατε σε αυτόν ο οποίος τον ψήφισε. Το δικό μας χρέος είναι να εξακολουθούν να αυξάνονται οι συντάξεις», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες.