«Οι καρδιές μας είναι με τις εβραϊκές κοινότητες σε όλον τον κόσμο» σήμερα, πρώτη επέτειο από τη φονική και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δηλώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σε αυτήν την τραγική επέτειο, θέλω να τιμήσω τη μνήμη των θυμάτων», σημειώνει σε γραπτή της δήλωση. Η ΕΕ «στέκεται στο πλευρό όλων των αθώων ανθρώπων που οι ζωές τους διαλύθηκαν τελείως από εκείνη τη μοιραία ημέρα». Η επίθεση της Χαμάς «έφερε τεράστιο πόνο όχι μόνον στον λαό του Ισραήλ, αλλά και σε αθώους Παλαιστίνιους».

Η Φον ντερ Λάιεν επαναλαμβάνει το αίτημα της ΕΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Επίσης δεσμεύεται για οικονομική αρωγή και ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό και τον Λίβανο.

Τα αντισημιτικά περιστατικά βρίσκονται σε αύξηση, σημειώνει επίσης η Φον ντερ Λάιεν, δεσμευόμενη για περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Βρετανία: Καμία υπαναχώρηση στις προσπάθειες για ειρήνη

Καμία υπαναχώρηση δεν θα υπάρξει από τη Βρετανία στην «αναζήτηση της ειρήνης», δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σήμερα, έναν χρόνο μετά τη «φρικτή», όπως τη χαρακτήρισε, σφαγή της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ.

«Δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση στην αναζήτηση από εμάς της ειρήνης και αυτήν την ημέρα πόνου και θλίψης, τιμάμε αυτούς που χάσαμε και παραμένουμε αποφασισμένοι για την ανάκτηση αυτών που κρατούνται ακόμη όμηροι, για τη βοήθεια προς αυτούς που υποφέρουν και για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος στη Μέση Ανατολή», σημειώνει σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Γερμανία: Ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Έναν χρόνο μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο κεντρικό Βερολίνο για να αναγνώσουν τα ονόματα των 1.170 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή και των 255 που απήχθησαν όμηροι στη Γάζα.

Η τελετή μνήμης άρχισε στις 05:29 τοπική ώρα (06:29 ώρα Ελλάδος), σηματοδοτώντας τη στιγμή που άρχισε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023.

Η ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων της φονικής επίθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης που γίνεται ταυτοχρόνως σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Λειψίας, του Ντίσελντορφ, της Βαρσοβίας, του Μπέλφαστ, της Λίμας και της Νέας Υόρκης.

Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι σκοπός της τελετής αυτής είναι «να μοιραστούμε τη θλίψη του εβραϊκού λαού, να σταθούμε αλληλέγγυοι με το εβραϊκό κράτος ασχέτως της τρέχουσας πολιτικής, και να υψώσουμε τις φωνές (μας) κατά του αντισημιτισμού και του αντισιωνισμού».

«Ατελείωτη τραγωδία»

Η χρονιά που πέρασε ήταν για τη Μέση Ανατολή μια «ατελείωτη τραγωδία», ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ με αφορμή την επέτειο από τη φονική και πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Στην πιο αιματηρή αυτή επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ, πάνω από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 250 απήχθησαν όμηροι στη Λωρίδα
της Γάζας.

«Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ή λέξεις που να μπορούν να εκφράσουν πλήρως το μέγεθος της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής καταστροφής που έχει συμβεί», σημειώνει η Τζόις Μισούγια, μεταβατική
επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).