Η θετική έκβαση της υπόθεσης με το πλοίο Ocean Viking προκάλεσε την αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου που σε δήλωση του αφού χαιρετίζει την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι χώρες, εκφράζει την ικανοποίηση του γιατί η συνεργασία 6 χωρών έσωσε ανθρώπινες ζωές. Η δήλωση έχει ως εξής:  

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη λύση που βρέθηκε για το πλοίο Ocean Viking και ότι όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται σε αυτό θα μετεγκατασταθούν μετά την αποβίβασή τους.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να εξάρω τη συνεργασία και την υποστήριξη της Μάλτας που για ακόμη μια φορά έδειξε αλληλεγγύη για την αποβίβαση των μεταναστών. Αυτό αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της Μάλτας για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη μετανάστευση, με πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.

Χαιρετίζουμε, επίσης, τη συνεργασία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας που συμφώνησαν να μετεγκαταστήσουν τους μετανάστες που βρίσκονται στο Ocean Viking. Αυτές οι δεσμεύσεις πρέπει τώρα να τηρηθούν και να υλοποιηθούν γρήγορα.

Αυτό το θετικό αποτέλεσμα είναι απόρροια του συντονιστικού έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εποικοδομητικών επαφών με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, τα οποία για ακόμη μια φορά έδειξαν αλληλεγγύη και προθυμία να συμβάλουν στη λύση.