Στις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιος τομέας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ήταν αφιερωμένη η ενότητα Digital – Ψηφιακός Μετασχηματισμός «Η Ελλάδα στην Ψηφιακή Εποχή» στο πλαίσιο του τρίτου Athens Investment Forum.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης συνομίλησε με τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Δελεβέγκο για τα επόμενα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
Την τεράστια συμβολή που έχει η ψηφιοποίηση του Δημοσίου όχι μόνο στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στην οικονομία, τόνισε, μεταξύ άλλων ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως υπογράμμισε στόχος του υπουργείου είναι να φέρει ουσιαστικά την Ελλάδα στον 21ο αιώνα, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει, τόσο μέσω της συνεχούς ανάπτυξης της βασικής ιστοσελίδας gov.gr όσο και μέσω της επικείμενης δημοπράτησης για το φάσμα 5G.
Αναφερόμενος στο gov.gr υπογράμμισε ότι σε καθημερινή βάση αυξάνονται οι υπηρεσίες που προσφέρει και μάλιστα με τέτοιο ρυθμό ώστε σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να δοθούν ακριβείς αριθμοί, καθώς είναι ένα έργο το οποίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Το gov.gr ξεκίνησε με 531 υπηρεσίες και σήμερα αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τις 600, με τελευταία αυτή που θα παραδοθεί σήμερα και θα αφορά τον επονομαζόμενο «χάρτη του κορονοϊού», όπου θα αποτυπώνεται η πορεία της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα.
Τόνισε ακόμη ότι στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει όπως η Εσθονία, μία χώρα που οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα πάντα από το σπίτι τους, εκτός, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, από το να παντρευτούν, να χωρίσουν ή να αγοράσουν ακίνητο. Φυσικά πρόκειται για έναν στόχο ο οποίος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί άμεσα αλλά η ταχύτητα με την οποία καλύπτονται τα κενά είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.
Σε ό,τι αφορά το φάσμα του 5G, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ελάχιστων χωρών που πραγματοποιούν μία τετραπλή δημοπράτηση, ενώ πέραν από τα οφέλη που μπορεί να έχει για την καθημερινότητα των πολιτών, αυτό που θα αλλάξει πλήρως είναι η λειτουργία της ίδιας της οικονομίας αλλά και αρκετών τομέων, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και όχι μόνο. Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί και ένδειξη εμπιστοσύνης όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στον γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα.
Στις κινήσεις τις οποίες έχει προχωρήσει ο όμιλος ΟΤΕ προκειμένου να «ευθυγραμμιστεί» με τη νέα ψηφιακή εποχή, αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, chief officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ. Όπως υπογράμμισε βασικός στόχος του ΟΤΕ είναι η αύξηση των επενδύσεων του κυρίως στον τομέα των οπτικών ινών, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα δύο δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Πολιτεία στηρίζει τις επενδύσεις. Προσέθεσε ακόμη ότι μέχρι σήμερα ο όμιλος έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει την αναβάθμιση των fiber οπτικών ινών σε μεγάλο βαθμό, με αύξηση των ταχυτήτων σύνδεσης άνω του 50%. Το δεύτερο σκέλος του επενδυτικού προγράμματος αφορά τις οπτικές ίνες όπου μέσα στην επόμενη 3ετία το μεγαλύτερο μέρος των συνδρομητών του ΟΤΕ θα απολαμβάνει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Υπογράμμισε ακόμη το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία του fund «Φαιστός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του οποίου θα στηριχθούν υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και η τηλεϊατρική. Επιπρόσθετα, πέραν των συνεργασιών του με τις μεγάλες εταιρείες, ο ΟΤΕ έχει ανάλογη δραστηριότητα και στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Κωνσταντινίδης ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι η αύξηση των επενδύσεων στην ψηφιακή οικονομία θα στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και θα την καταστήσει βιώσιμη, αρκεί όλοι να κινούνται βασισμένοι σε μία ισχυρή και καλά προγραμματισμένη στρατηγική.
Στη δυναμική που παρουσιάζει ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία ευκαιριών βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά στη χώρα μας αναφέρθηκε ο κ. Γρηγόρης Κοτσικάρης, Πρόεδρος Δ.Σ., της I Know How. Ο κ. Κοτσικάρης έκανε εκτενή αναφορά των διαφορετικών κλάδων στους οποίους μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, από την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα και την εκπαίδευση έως τη λειτουργία του Δημοσίου, τον ιατρικό κλάδο και το τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας πιο γρήγορες, έξυπνες και ασφαλείς διαδικασίες. Ανάμεσα στα παραδείγματα που παρουσίασε ο κ. Κοτσικάρης για τη σημαντική συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι και η πρόβλεψη και παρακολούθηση επιδημιών κάτι που, όπως παρατήρησε, φέτος αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμο, στον εντοπισμό patterns για την πρόληψη εγκλημάτων, ενώ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αιολικών πάρκων.
Στα βασικά στοιχεία τα οποία «περιλαμβάνει» η επένδυση της Microsoft, αναφέρθηκε ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα της εταιρείας. Ξεκαθάρισε ότι η τεχνολογία cloud είναι βασική για τη νέα εποχή την οποία βιώνει όλη η υφήλιος, καθώς τα data centers, όπως αυτά που θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ο κορυφαίος τεχνολογικός όμιλος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σημείωσε ότι η επένδυση θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για την οικονομία, με τις επενδύσεις να φθάνουν στο επίπεδο του ενός δισ., ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει την ασφάλεια. Μέσω αυτών των κέντρων θα δοθεί στήριξη τόσο στο Δημόσιο όσο και στις επιχειρήσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστούν ταχύτερα και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν αλλά μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα και στον τομέα της Παιδείας. Προσέθεσε ακόμη ότι η επιλογή της Microsoft δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει ο τεχνολογικός όμιλος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη χώρα στο σύνολό της, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η 10ετής κρίση είναι αρκετά «πίσω» στη νέα ψηφιακή εποχή. Υπογράμμισε ακόμη την τεράστια συμβολή της τεχνολογίας στο σύνολο της οικονομικής αλλά και κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς η χρήση της και οι νέες δυνατότητες που παρέχει αλλάζουν άρδην την καθημερινότητα καθιστώντας την αρκετά πιο απλή για όλους.
Ζούμε μία εντυπωσιακή μετάβαση παραδέχτηκε ο Κος Γιάννης Λουμάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Uni SystemsΚος τονίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει έρθει για να μείνει επηρεάζοντας κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Όπως σημείωσε ωστόσο δημιουργεί νέα ερωτηματικά που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να απαντηθούν όπως είναι τα νέα ηθικά προβλήματα, αλλά και ζητήματα ιδιωτικότητας, αποκλεισμών και τεχνολογικού αναλφαβητισμού. Ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα πίσω σε αρκετούς δείκτες που παρακολουθεί η ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έλλειψη συνεκτικής ψηφιακής στρατηγικής πολιτικής απο το κράτος με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται σωστά τα κονδύλια που υπήρχαν για την ψηφιακή μετάβαση αλλά και να μην υπάρχει καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο σημείωσε ότι σήμερα έχουμε ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας. «Έχουμε μία νέα κυβερνητική κατεύθυνση που ελπίζω να έχει μεταρρυθμιστικό ζήλο» είπε και σημείωσε ότι οι πόροι από τα προγράμματα ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με το Ταμείο ανάκαμψης δημιουργούν συνολικούς πόρους 6 – 10 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Ο Κος Γιάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας αναφέρθηκε στην πρόσφατη εμπειρία από τον «ψηφιακό σχηματισμό» της εταιρείας, όπως τον χαρακτήρισε. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα που έχουν προσφέρει υψηλή διαθεσιμότητα συστημάτων καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, μπορεί να εργαστεί κανείς από παντού αρκεί να έχει πρόσβαση σε έναν υπολογιστή και ιντερνετ. «Ακόμα και να καταστραφούν τα γραφεία μας μπορούμε να λειτουργήσουμε την ίδια κιόλας μέρα» είπε χαρακτηριστικά. Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας αυξάνοντας την παραγωγικότητα, ελαχιστοποιώντας τα σφάλματα και προσφέροντας συνολικά μεγαλύτερη ικανοποίηση στους πελάτες. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι περνώντας αρκετές διαδικασίες της εταιρείας στην ψηφιακή εποχή, οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιηθούν σε πιο δημιουργικές εργασίες ενώ μέσω των νέων τεχνολογιών μπορεί να υπάρχει 24ωρη επικοινωνία με το κοινό. Όπως σημείωσε αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο του lockdown καθώς οι πελάτες είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες της εταιρείες ανά πάσα στιγμή, γεγονός που έφερε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για τους πελάτες. Αυτό όπως είπε έγινε εμφανές και στα αποτελέσματα της εταιρείας που μετά την «πρώτη κοιλιά» λόγω των περιοριστικών μέτρων, ήταν ψηλότερα σε σχέση με το διάστημα πριν την πανδημία.
Παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας ο Κος Λάμπρος Φώτος, Σύμβουλος Επιχειρησιακών Θεμάτων, ONEX GROUP τόνισε ότι ο μόνος τρόπος βιώσιμης ανάπτυξης είναι η ανθρώπινη ανάπτυξη. Όπως είπε στους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας εντάσσονται η αύξηση της απασχόλησης δίνοντας ως παράδειγμα τις επενδύσεις σε Σύρο και Ελευσίνα, οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν στην κοινωνική συνοχή και η καινοτομία για την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φώτος αναφέρθηκε στην ΟΝΕΧ Marine Operation Platform ως ένα παράδειγμα του πώς ο Όμιλος αξιοποιεί την τεράστια εμπειρία του στο να εντοπίζει τα κενά και να δημιουργεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για τους πελάτες τους. Ο κ. Φώτος σημείωσε ότι για το σύστημα αυτό χρησιμοποιούνται hardware της εταιρείας Cisco για τη συλλογή των δεδομένων και μέσω δορυφόρου φτάνουν σε data base στα κεντρικά πελάτη. Έτσι, μέσω των πέντε σημαντικών λειτουργιών (επιχειρησιακή, αποδοτικότητας, επιτήρησης, κυβερνοασφάλειας και επικοινωνίας) που προσφέρει το σύστημα αυτό στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και από οποιαδήποτε συσκευή όλων των δεδομένων του πλοίου μπορεί ο πελάτης να λάβει στοχευμένες αποφάσεις.