Η νέα εποχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες αναδεικνύονται πλέον πιο οικονομικές από τις παραδοσιακές μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα με ταυτόχρονη χρήση μπαταριών μπορεί πλέον να εξασφαλίσει αξιόπιστη ηλεκτροδότηση σε 24ωρη βάση, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια και έντονο αιολικό δυναμικό.

Θεαματική πτώση στο κόστος των τεχνολογιών

Τα στοιχεία της έκθεσης καταγράφουν εντυπωσιακή αποκλιμάκωση του κόστους τα τελευταία χρόνια.

Από το 2010 έως και το 2024, το κόστος εγκατάστασης μειώθηκε:

  • κατά 87% στα φωτοβολταϊκά
  • κατά 55% στα χερσαία αιολικά
  • κατά 93% στις μπαταρίες αποθήκευσης

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε δραστική μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις που συνδυάζουν ΑΠΕ και αποθήκευση.

Ειδικότερα, το κόστος παραγωγής ρεύματος υποχώρησε από επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά μεγαβατώρα το 2020, σε περίπου 54 έως 82 δολάρια ανά MWh έως το 2025 για περιοχές με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Το παράδειγμα του Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο IRENA αναφέρεται στο μεγάλο ενεργειακό συγκρότημα Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το project θα συνδυάζει:

  • φωτοβολταϊκά ισχύος 5,2 GW
  • αποθήκευση ενέργειας 19 GWh σε μπαταρίες

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να παρέχει σταθερά 1 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 70 δολάρια ανά MWh.

Οι προβλέψεις έως το 2035

Οι εκτιμήσεις του οργανισμού κάνουν λόγο για περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους εγκατάστασης κατά:

  • 30% έως το 2030
  • 40% έως το 2035

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ΑΠΕ απέναντι στις συμβατικές μορφές ενέργειας.

Φραντσέσκο Λα Καμέρα: «Το επιχείρημα περί αναξιοπιστίας δεν ισχύει πλέον»

Ο γενικός διευθυντής του IRENA, Φραντσέσκο Λα Καμέρα, στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:«Το διαχρονικό επιχείρημα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στερούνται αξιοπιστίας δεν ισχύει πλέον. Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να παρέχουν αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια όλο το 24ωρο. Καθώς οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν εκτεθειμένες σε γεωπολιτικές αναταράξεις, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων διαταραχών στα Στενά του Ορμούζ, πρέπει να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας με ανθεκτικά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η οικονομική διάσταση ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος έχει αλλάξει: η επανάσταση των μπαταριών έχει μειώσει το κόστος, ενώ παράλληλα έχει επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης. Το πλεονέκτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και στρατηγικό, καθώς ενισχύει την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια σε περιόδους κρίσης.»

Οι επισημάνσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου της METLEN, Ευάγγελου Μυτιληναίου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Energy Transition Summit – East Med & Southeast Europe» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της εταιρείας υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη σημασία των ΑΠΕ, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά κυρίως για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.

Όπως επεσήμανε, οι ανανεώσιμες πηγές μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα απέναντι στις διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού και στις αυξήσεις τιμών που προκαλούνται από γεωπολιτικές κρίσεις.

Παράλληλα, τόνισε πως η μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια παραμένει η ανάπτυξη επαρκών και οικονομικά ανταγωνιστικών λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να περιοριστούν οι έντονες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος όταν οι ΑΠΕ δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.