Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας μετά το τέλος των εργασιών του 15ου Συνεδρίου, ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών του Ιουνίου, με στόχο την συσπείρωση κατά της χαλαρής ψήφου, με περιοδείες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της νέας Δημοκρατίας είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει να αρχίζει με «3», προκειμένου να μην αφήσει στην αντιπολίτευση περιθώρια για αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της. 

Ειδικότερα, στην δεύτερη μέρα του συνεδρίου, όσοι ανέβηκαν στο βήμα του Ζαππείου υπογράμμισαν ότι, παρά τις αστοχίες και λάθη, οι πολίτες πρέπει να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη τους στο κυβερνών κόμμα, προκειμένου να μην υπάρξουν ρίσκα ως προς την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα.

Κινητοποίηση και στόχοι

Ο κύριος στόχος, είναι το ποσοστό της ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου να έχει το «3» μπροστά και για να συμβεί αυτό το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πλήρης κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού. Τις επόμενες μέρες μένει να ανακοινωθεί και ποιος θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Μπρατάκο στη θέση του επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του κόμματος, ενώ αναμένονται και οι οριστικές ανακοινώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο. Γι’ αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί ονόματα που να κάνουν «γκελ» στην κοινωνία, ενώ από αύριο ξεκινά η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα κόμματα στον Άρειο Πάγο. Η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη υποψηφίων αναμένεται στις 24 Απριλίου.

Ασφυκτικό πρόγραμμα

Όσο περνάει ο χρόνος, ο κ. Μητσοτάκης και οι «κορυφαίοι» της κυβέρνησης θα μπαίνουν όλο και πιο συστηματικά στη μάχη. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί τη Δευτέρα στη Ρόδο, ενώ την Τρίτη προγραμματίζεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη για την παρουσίαση της πλατφόρμας κατά του bullying στην Πολίχνη. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σε καφέ της Σταυρούπολης. Η Βόρεια Ελλάδα θα είναι στα πρωθυπουργικά ραντάρ για τις περιοδείες των επόμενων εβδομάδων, με δεδομένες τις διαρροές στα δεξιά της ΝΔ.

Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες θα βγουν στον δρόμο και κομματικά κλιμάκια που ετοιμάζονται σε συνεννόηση ΝΔ-Μεγάρου Μαξίμου. Τα κλιμάκια θα αποτελούνται από υπουργούς, βουλευτές και γενικούς γραμματείς του κόμματος και θα καλύψουν, όπως και στις εθνικές εκλογές, όλη την επικράτεια. Άλλωστε, για τη ΝΔ η μάχη των ευρωεκλογών έχει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, υπό την έννοια ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη να μην επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου. Σε όλα αυτά θα πρέπει συνυπολογίσουμε το αγώνα και τα θετικά επιχειρήματα απέναντι στον ακράιο λαϊκισμό που επιχειρείαται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα κλείσει τις εργασίες του γαλάζιου συνεδρίου με την ομιλία του που θα αποτελέσει και το ουσιαστικό εναρκτήριο λάκτισμα για την προεκλογική περίοδο, ενώ στο Ζάππειο θα βρεθεί και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί με το χρίσμα του ΕΛΚ μια δεύτερη πενταετία στην Κομισιόν, μέσα σε ένα άρδην διαφορετικό περιβάλλον στην Ευρώπη, με προβλεπόμενη τη σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες.