Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, θα μείνουν εκτός της νέας ρύθμισης για αποπληρωμή οφειλών σε έως και 120 δόσεις, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

του Κώστα Τσαχάκη

Το οικονομικό επιτελείο πιεζόμενο από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς σχεδιάζει μία ρύθμιση με πολλούς «κόφτες» και αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αντίστοιχα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μοιραία όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση θα έλθουν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ήδη εφαρμόζονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα με την ενεργοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής (σύντομα θα ακολουθήσει και ανάλογο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για μία νέα υπηρεσιακή δομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία θα «κυνηγάει» οφειλέτες με υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων χρεών κάτω από το 1,5 εκατ. ευρώ και κυρίως όσους χρωστούν λιγότερα από 5.000 ευρώ ο καθένας και ο αριθμός τους ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια. Οι μικροοφειλέτες χρωστούν στο σύνολο τους περί τα 2,5 δις ευρώ στην εφορία.
Και ενώ η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι έτοιμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών καθυστερεί, εξαιτίας των «παρατηρήσεων» των θεσμών παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής», υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Πρόσθεσε δε ότι στην ρύθμιση θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές παράμετροι της ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι οι ακόλουθες:

-Εισοδηματικά κριτήρια. Ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά και κλιμακώνονται ως εξής: 21.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά, 26.000 ευρώ για έγγαμο με ένα παιδί, 31.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά και 36.000 ευρώ για έγγαμο με τρία παιδιά.

-Κινητές αξίες. Η αξία καταθέσεων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.α. δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10.000 με 15.000 ευρώ ανάλογα και με το ύψος της οφειλής.

-Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση δεν θα πρέπει να έχει δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον θα πρέπει να τα έχει τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαΐου, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν εξοφλήσει τυχόν οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019.
-Στη νέα ρύθμιση δεν θα μπορούν να «μεταπηδήσουν» οφειλέτες που ήδη βρίσκονται σε μία ρύθμιση (την πάγια ή την παλαιά των 100 δόσεων).
– Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής οφειλών θα φτάνουν μέχρι και τις 120 (ανάλογα και το υπόλοιπο του χρέους) με την ελάχιστη δόση να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 30 με 50 ευρώ.

-Η νέα ρύθμιση που επί της ουσίας έχει τον χαρακτήρα «τελευταίας ευκαιρίας» για αποπληρωμή σε πολλές δόσεις θα έχει και αυστηρά καθορισμένη διάρκεια. Εκτιμάται πως θα παραμείνει ανοικτή για μικρό χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει δικλείδες ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν ότι η ρύθμιση μπορεί να ικανοποιηθεί από τον οφειλέτη και να μην σταματά μετά από λίγους μήνες τις πληρωμές. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται κίνητρα όπως η διαγραφή των προσαυξήσεων ή των προστίμων (σε καμία περίπτωση του κεφαλαίου) να δίνονται αφού ολοκληρωθεί η ρύθμιση, ενώ η ένταξη σε αυτή να χορηγείται μόνο σε όσους εμφανίζουν εισοδήματα ικανά για να δικαιολογήσουν την πληρωμή της μηνιαίας δόσης.