Χιλιάδες θέσεις για την παιδεία και τους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ.

 

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

 

Μπαράζ προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ προετοιμάζει η κυβέρνηση, με τουλάχιστον έξι διαγωνισμούς να βρίσκονται στα χαρτιά. Συνολικά οι προσλήψεις αναμένεται –σε διάφορους κλάδους– να ξεπεράσουν τις 7.000, οι οποίοι θα έχουν τα τυπικά προσόντα για να υπηρετήσουν το Δημόσιο. Οι περισσότεροι αναμένεται να είναι εκπαιδευτικοί (ακόμα δεν έχει «κλείσει» το τελικό νούμερο), με τη Νίκη Κεραμέως και τον Μάκη Βορίδη να αναζητούν τη χρυσή τομή. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Μάρτιου και σίγουρα πριν τις εκλογές.

Συνολικά, πάντως, 5.124 μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο θα καλύψει η πρόσκληση-προκήρυξη του πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ  που θα διεξαχθεί σε δύο στάδια εντός του 2023. Ειδικότερα, οι 3.502 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), οι 1.565 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και 57 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ). Τέλος, τέσσερις νέες προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω του ΑΣΕΠ το 2023 επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για τέσσερις διαγωνισμούς (1ΓΕ/2023, 2ΓΕ/2023, 3ΓΕ/2023, και 4ΓΕ/2023) για προσλήψεις εκπαιδευτικών στον κλάδο της γενικής παιδείας και εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 53-67 του ν. 4589/2019

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στην προκήρυξη 10Κ/2022 του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 80/21.12.2022/τ. ΑΣΕΠ), που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εκατόν σαράντα οκτώ (148) θέσεων μονίμου προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν., Γ.Ε.Α. και ΝΙΜΤΣ), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021. Παράλληλα, προκηρύχθηκαν 173 θέσεις, μόνιμου προσωπικού, στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξει» ο διαγωνισμός για 52 μόνιμες θέσεις μονίμου προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου ΠΕ και ΤΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθούν ειδικότητες όπως ΠΕ/ΤΕ Πληροφορικής, ΤΕ διοικητικού Λογιστικού και ΠΕ Οικονομικού. Ηδη, μάλιστα, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων ανακοίνωσε την πρόσληψη 206 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών.

 

Θέσεις στους δήμους  

Την ίδια ώρα, την έγκριση προσλήψεων τακτικού προσωπικού στους δήμους, στις περιφέρειες καθώς και στα νομικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2023, προβλέπει εγκύκλιος του ΥΠΕΣ. Ειδικότερα, για τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών εγκρίνονται: α) τρεις χιλιάδες τριακόσιες πενήντα πέντε (3.355) θέσεις τακτικού προσωπικού και β) είκοσι δύο (22) θέσεις δικηγόρων – νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής.

Επιπροσθέτως, κανονικά προχωρά η προκήρυξη για την πρόσληψη 72 μονίμων σε επιμελητήρια και πιο συγκεκριμένα πλήρωση δύο (2) θέσεων Πανεπιστημιακής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Επιμελητήριο Ημαθίας, για την πλήρωση τεσσάρων (4) θέσεων Πανεπιστημιακής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, για την πλήρωση εξήντα τεσσάρων (64) Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, για την πλήρωση μίας (1) θέσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, για την πλήρωση μίας (1) θέσης Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο Επιμελητήριο Σερρών. Ακόμα, το ΑΣΕΠ επεξεργάζεται έναν νέο διαγωνισμό που θα «ανοίξει» 126 θέσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και 61 θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Οι θέσεις στα δύο υπουργεία θα καλυφθούν με μία κοινή προκήρυξη που επεξεργάζεται το ΑΣΕΠ. Για τις 126 θέσεις στο Προστασίας του Πολίτη θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή απόφοιτοι Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Οι θέσεις αυτές κατανέμονται στα Καταστήματα Κράτησης όλης της χώρας.