Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα (ή σχεδόν όλα) τα ίδια μένουν…

Πως ορίζεται ο χρόνος όταν οι προσδοκίες μένουν εκεί που είχαν καλλιεργηθεί; Ημερολογιακά ο χρόνος έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Υπάρχουν όμως και οι διαστάσεις όπου ο χρόνος ορίζεται σε διάρκεια πολύ μεγαλύτερη ή πολύ μικρότερη από την ημερολογιακή. Για παράδειγμα ο χρόνος που χωρίζει τις θέσεις και εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος πριν την ανάληψη της εξουσίας με την εφαρμοσμένη πολιτική του έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Όμως για όλους όσοι πίστεψαν στην αλλαγή που θα απομάκρυνε από την ελληνική κοινωνία το άλγος των μνημονίων, ο χρόνος μετρά αναλόγως της απογοήτευσης, της διάψευσης, των αυταπατών και της προσαρμοστικότητας στον «ρεαλισμό». Αλλαγή πλεύσης είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν πιάσει το τιμόνι της διακυβέρνησης, οι διαδρομές όμως του πλοίου παραμένουν στις περισσότερες των πλοηγήσεων οι ίδιες.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ
Όπως πολύ σωστά είχε ειπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, μεγάλα πλεονάσματα μόνο πετρελαιοπαραγωγικές χώρες μπορούν να πετυχαίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε είχαν χαρακτηριστεί «αιματηρά», πλεονάσματα δυστυχίας και τραγωδίας ενώ, όπως είχε επισημάνει ο σημερινός πρωθυπουργός, στο πλεόνασμα κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα εκατομμύρια των ανέργων, οι παγωμένες νύχτες και μέρες χιλιάδων συνταξιούχων.
Σήμερα, είναι σε ισχύ η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και η μετέπειτα ευθυγράμμιση της χώρας με τους κανόνες της Ε.Ε. Σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

ΕΝΦΙΑ
«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας, είναι φόρος υπέρ των εχόντων, διότι δεν αθροίζει την αξία όλων των ακινήτων που διαθέτουν και δεν φορολογεί αυτήν την αξία με προοδευτική φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο όριο, είναι φόρος σε βάρος των φτωχών και των οικογενειών με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, με μόνη περιουσία την κύρια κατοικία τους έλεγε στις προγραμματικές του δεσμεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014. Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί – μπορεί μόνον να καταργηθεί διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας την θέσπιση κοινωνικά δίκαιου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
2019 και ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί αλλά έχει γίνει ένας μόνιμος φόρος, ενώ οι όποιες μειώσεις δεν αναιρούν την ουσία της επιβάρυνσης με δεδομένη την υπάρχουσα σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή. Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2017 ο πρωθυπουργός σημείωνε από την ΔΕΘ: «ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ο πιο άδικος φόρος». Είναι άδικος για τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, αλλά όχι για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία…
Μ.Μ.