Το μαρτύριο του πρωθυπουργού, η “κόλαση” των ευρωεκλογών και η πλατιά απεύθυνση με Κουντουρά

του Μάρκου Φωτεινού
Ο Τσίπρας οδεύει προς εκλογική συντριβή κι ας ισχυρίζεται ο ίδιος και κάποιοι ιδεοληπτικοί συνεργάτες του ότι η επόμενη ημέρα θα είναι “νικηφόρα”. Το ίδιο έλεγε κι ο Ναπολέων και στο Βατερλό η Γαλλία έχασε όσα εδάφη είχε κερδίσει και δεν ανέκτησε ποτέ την ισχύ της.
Σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες αποδείχθηκε το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωκάλπη στις 26 Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Manifesto» μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου (με δύο άτομα λένε οι γνωρίζοντες) ενώ ακόμη παραμένουν κενές θέσεις στο μπλοκάκι του κ. Τσίπρα ο οποίος λόγω ποσόστωσης αναζητεί πέντε ακόμη ονόματα, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες. Είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι η αρχική πρόθεση του Μαξίμου να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο κορυφαίοι υπουργοί και κομματικά στελέχη σκόνταψε πρωτίστως στα «όχι» που εισέπραξε ο πρωθυπουργός και δευτερευόντως στις εισηγήσεις, αρκετών στελεχών, ότι έτσι θα αποδυναμωθεί η κάλπη των εθνικών εκλογών.

Για παράδειγμα οι πληροφορίες θέλουν (κάθετα) αρνητική να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, παρά την (όπως ισχυρίζονται οι ένοικοι των υπογείων του Μαξίμου) σε αυστηρό τόνο πρώτη προσέγγιση του πρωθυπουργού.
Αρνητικός επίσης ήταν και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος θεωρούνταν κατ΄ αυτούς ιδανική υποψηφιότητα αφενός διότι το χαρτοφυλάκιό του είναι πλέον περιορισμένο αφετέρου διότι ήταν και είναι από τα πλέον «βαριά» ονόματα.

Μπαράζ αρνήσεων
Η επόμενη σκέψη για υποψηφιότητα του πρώτου τη τάξη υπουργού Αλέξη Χαρίτση, «σκόνταψε» στο γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνεται η ομαλή διενέργεια των εκλογών ενώ οι όποιες σκέψεις για υποψηφιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, και του υπουργού ΨΗΠΤΕ Νίκου Παπά, απορρίφθηκαν άμεσα λόγω της «χλιαρής» αποδοχής της πρότασης από τους ίδιους. Μάλιστα από το περιβάλλον του Ν. Παππά τονίζεται ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων συντρόφων του να τον.. ‘ μετακομίσουν’ στις Βρυξέλες”.
Εξίσου και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού και κορυφαίου κομματικού στελέχους Νίκου Φίλη, σκόνταψε στην απροθυμία των υπολοίπων κορυφαίων στελεχών με δεδομένο ότι το «ναι» του κ. Φίλη θα ερχόταν μόνο ως προϊόν συλλογικής προσπάθειας.
Αρνητικός ήταν και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλίδης Τσακαλώτος, ο οποίος συν τοις άλλοις ήταν και είναι ο βασικός εισηγητής της διενέργειας εθνικών εκλογών με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας επειδή όπως λέει εδώ και αρκετούς μήνες «τα νούμερα της οικονομίας θα βελτιώνονται διαρκώς». Έτσι δεν είχε κανέναν λόγο να «ξενιτευτεί» στις Βρυξέλλες ακόμη και για να αναλάβει ένα ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο.

“Λαμπερά” ονόματα
Κάπως έτσι στο ευρωψηφοδέλτιο του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» μέχρι τώρα υπάρχει μία εν ενεργεία υπουργός ή κ. Κουντουρά, παρά την πρόθεση του πρωθυπουργού να ενισχυθεί με κορυφαία ονόματα. Ουδείς πάντως δεν πρέπει να αποκλείει την έκπληξη της τελευταίας στιγμής αν, λένε κάποιοι με νόημα, ο κ. Τσίπρας, αποφασίσει να θέσει όλους προ των ευθυνών τους.
Σε ό,τι αφορά πάντως στα λεγόμενα «λαμπερά» ονόματα τη θέση ενός εκ των τριών ανδρών υποψηφίων που υπολείπονται θα καταλάβει ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης.
Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εδώ για τον πρωθυπουργό αφού η ενέργεια του πρώην υπουργού και υποψήφιου στο ευρωψηφοδέλτιο Παν. Κουρουπλή, να φωτογραφηθεί με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος στο παρελθόν έχει προβεί ακόμη και σε υβριστικές δηλώσεις κατά του πρωθυπουργού, άναψε φωτιές στην Κουμουνδούρου.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες του Μαξίμου (με την … πολύτιμη βοήθεια των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης), για να πέσουν οι τόνοι, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» και ζητά την κεφαλή επί πίνακι του κ. Κουρουπλή, κάτι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον το Μαξίμου δεν συμμερίζεται.