Η εξάμηνη παράταση που έλαβαν οι Βρετανοί δεν θα είναι επαρκής για να βρουν λύση στο χάος που δημιούργησαν

«Επειδή φοβάμαι ότι θα ξανασυζητάμε για νέα παράταση σε έξι μήνες, να ξέρετε ότι αν δεν συμφωνήσουμε για το Brexit μέχρι τα μεσάνυκτα της 31ης Οκτωβρίου, εγώ θα πρέπει να φύγω σαν την Σταχτοπούτα». Η αποστροφή αυτή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την έκτακτη Σύνοδο κορυφής για το Brexit, ήταν μια υπενθύμιση ότι όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι την εκπνοή της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ.

Ή μήπως ήταν η βοή των πλησιαζόντων γεγονότων; Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η «Σταχτοπούτα» θα φύγει τα μεσάνυκτα της 31ης Οκτωβρίου. Κι αυτό διότι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ακόμη και η εξάμηνη παράταση που έλαβαν οι Βρετανοί δεν θα είναι επαρκής για να βρουν λύση στο χάος που δημιούργησαν.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Βρετανοί θα χρειαστούν κι άλλο χρόνο, όπως ήδη ψιθυρίζεται στις Βρυξέλλες, όπου εκτιμάται ότι θα δοθεί νέα παράταση ενός τριμήνου (καταρχάς) για την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τρίμηνο αυτό, όμως, είναι το πιο κρίσιμο για τη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών που θα προκύψουν στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, της δυναμικής και των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες και βέβαια για τον σχηματισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σενάριο αυτό προφανώς περιπλέκει την επόμενη μέρα και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το παζλ της εκλογής του Μάνφρεντ Βέμπερ στο τιμόνι της Κομισιόν.

Δεν είναι το μόνο ζήτημα που δημιουργεί η παράταση του Brexit, καθώς οι ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο ρίχνουν κι άλλες νάρκες στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί μπορούν να αποφύγουν τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές αν εγκρίνουν τη διαδικασία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει νωρίτερα, μέχρι τις 22 Μαϊου, κάτι που μοιάζει αδύνατο αυτή τη στιγμή. Ήδη η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει ότι εφόσον παραμείνουν μέλος της Ένωσης μέχρι το τέλος Μαϊου, η συμμετοχή αποτελεί νομική τους υποχρέωση με βάση τις Συνθήκες.

Αν οι Βρετανοί, κάνουν ευρωεκλογές, θα πρόκειται για ευρωβουλευτές…πεντάμηνης θητείας. Το ζήτημα είναι ότι θα πρόκειται για 73 Βρετανούς ευρωβουλευτές που κανένας δεν είχε υπολογίσει στους συσχετισμούς της επόμενης μέρας και κυρίως της νέας Κομισιόν. Θα είναι όλοι «φαραζικοί» ή θα προκύψουν και πολλοί φιλοευρωπαίοι που θα συνταχθούν με τη μεγάλη πλειοψηφία; Ήδη ακούγονται φωνές ότι θα πρέπει να καθυστερήσουν οι διαδικασίες για τη νέα Επιτροπή μέχρι να φύγουν οι Βρετανοί. Σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται ότι ο Γιούνκερ θα παραμείνει ως μεταβατικός πρόεδρος για ένα διάστημα.

Α.Π.