Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε πάνελ του OPEN, με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κολοκυθά και Παναγιώτη Στάθη. Αυτή η δήλωση ήρθε στο πλαίσιο του «μαζέματος», των χθεσινών του δηλώσεων, αναφορικά με την ύπαρξη προσυνεννόησης των κομμάτων που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Μετά τις χθεσινές δηλώσει του κύριου Παππά, το ΠΑΣΟΚ έβγαλε ανακοίνωση που -προφανώς- αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο σενάριο, ενώ σήμερα το πρωί, ο κύριος Παππάς εμφανίστηκε να ενστερνίζεται την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία καθ' ολοκληρίαν της, διέψευδε τον... Νίκο Παππά! Σε ποδοσφαιρικούς όρους, μιλάμε για «κίνηση μεγάλου παίκτου».

Συγκεκριμένα, ο κύριος Παππάς βλέπει «προσπάθεια δαιμονοποίησης της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων» για να προσθέσει λίγο αργότερα, ότι για το θέμα της πρότασης δυσπιστίας, δεν υπήρξε προσυνεννόηση. Καλά όλα αυτά, αλλά χθες το βράδυ (οι χθεσινές δηλώσεις περιλαμβάνονται στο τέλος του παρόντος), ο κύριος Παππάς είχε πει ξεκάθαρα ότι «και ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις -χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας- μεταξύ των κομμάτων, εδώ και κάποιες ημέρες;» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη -μπορώ να σας το πω αυτό- και αυτά αντιλαμβάνεστε, ότι δεν γίνονται από βράδυ σε πρωί, έτσι δεν είναι; Πρέπει να προετοιμαστούν, είναι συγκροτημένα κόμματα, τα οποία πρέπει να διαβουλευτούν, να πάρουν αποφάσεις, να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Δεν θα ήθελα να πω τίποτε άλλο».

Η χρήση των συγκεκριμένων εκφράσεων «αυτά δεν γίνονται από βράδυ σε πρωί» και «πρέπει να προετοιμαστούν (...) να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί» καταμαρτυρούν ότι ο κύριος Παππάς προέβη χθες σε μια αποκάλυψη των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα -τουλάχιστον μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί και στηθεί διεξοδικά, περιμένοντας απλώς τον «καταλύτη», που στην προκειμένη περίπτωση, ήταν το δημοσίευμα του Βήματος. Διότι όσο αστείο κι αν είναι το να δεχτεί κανείς, ότι ο κύριος Παππάς λέει τώρα αλήθεια, αναγκασμένος να ενστερνιστεί αυτό-εξευτελιζόμενος την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που τον διαψεύδει προσωπικά, δεν αντέχει στη βάσανο της λογικής.

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Γιάννης Κολοκυθάς: «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ποια είναι η προσυνεννόηση που έχετε κάνει με το ΠΑΣΟΚ;»

Νίκος Παππάς: «Για ποιο πράγμα;»

Παναγιώτης Στάθης: «Για την πρόταση μομφής».

Νίκος Παππάς: «Έβγαλε μια ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν ακριβής. Είπε πότε έγιναν τα τηλεφωνήματα, τα τηλεφωνήματα δεν αιφνιδίασαν κανέναν. Είναι ευχής έργον, ότι έχει γίνει αυτή η συνεννόηση. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είχε ωριμάσει και πιο πριν, από εκεί και πέρα, έτερον ουδέν».

Παναγιώτης Στάθης: «Εσείς λέτε ότι υπήρξε μια προσυνεννόηση, το λέτε στο Action 24, χθες το βράδυ».

Νίκος Παππάς: «Θα σας πω τι γίνεται αυτή τη στιγμή: γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από τη Νέα Δημοκρατία, να δαιμονοποιηθεί η προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων. Οι προοδευτικές δυνάμεις, βρέθηκαν μπροστά σε ένα αμείλικτο δίλλημα. Καμία από αυτές δεν είχε τους 50 βουλευτές για να εξασκήσει το ύψιστο μέσο κοινοβουλευτικής πίεσης, που είναι η πρόταση δυσπιστίας και έρχονταν από την κοινωνία, ένα τεράστιο κύμα αξίωσης, διαφάνειας και -»

Παναγιώτης Στάθης: «Δεν αντιλέγουμε. Γιατί εμείς καταλάβαμε ότι η πρωτοβουλία της εξεταστικής (σ.σ. εννοεί την πρόταση δυσπιστίας) ήρθε την Κυριακή, μετά το δημοσίευμα του Βήματος. Αυτό καταλάβαμε. Η διατύπωση που χρησιμοποιήσατε χθες, ήταν ότι υπήρξε μια προσυνεννόηση».

Νίκος Παππάς: «Άρα όλα τα άλλα - αυτό όμως προσέξτε: θέλω να δείτε και το κείμενο, στο κείμενο που έχουμε συνυπογράψει τέσσερεις κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν μιλάει μόνο για τα Τέμπη. Μιλάει και για την διαρροή δεδομένων εκλογέων από τη Νέα Δημοκρατία -»

Παναγιώτης Στάθης: «Τώρα εσείς δεν υπεκφεύγετε, εσείς μιλάτε ευθέως: υπήρξε προσυνεννόηση όχι για τα Τέμπη, για κάποιο άλλο θέμα;»

Νίκος Παππάς: «Δεν υπεκφεύγω καθόλου. Για το θέμα της κατάθεσης, δεν υπήρξε προσυνεννόηση».

Παναγιώτης Στάθης: «Μια ζύμωση υπήρξε;»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Εδώ λέει "προσπάθεια συνεννόησης". Κύριε Παππά, να απαντήσετε. Σημαίνει κάτι άλλο».

Νίκος Παππάς: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω ούτε μισή χαραμάδα, να τελεσφορήσει η προσπάθεια δαιμονοποίησης που κάνει η Νέα Δημοκρατία».

Παναγιώτης Στάθης: «Μα το λέτε. Είπατε χθες το βράδυ στον αέρα, ότι έγινε μια προσπάθεια πριν - για να γίνει η πρόταση μομφής. Αυτό δεν είπατε;»

Νίκος Παππάς: «Ακούστε με, αυτό που είπα, είναι το να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία, είναι ένα προϊόν μιας ωρίμανσης και προφανών ζυμώσεων. Διότι όταν έχουμε αλλεπάλληλα κρούσματα από την κυβέρνηση, που παραβιάζει κανόνες δικαίου, που παραβιάζει εκλογικούς κανόνες, που μαθαίνουμε εκ των υστέρων ότι έχουν διαρρεύσει τα δεδομένα των εκλογέων -»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Και πώς ζυμώνεστε; Με τα μάτια ζυμώνεστε;»

Νίκος Παππάς: «Τι εννοείτε; Στη Βουλή. Βρισκόμαστε, μιλάμε, κάτι πρέπει να γίνει».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Άρα λέτε ότι "κάτι πρέπει να γίνει" και βγήκε μπροστάρης ο κύριος Ανδρουλάκης».

Νίκος Παππάς: «Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο. Υπό το φως της ημέρας υπάρχουν υπογραφές βουλευτών -85 το σύνολο- σε πρόταση δυσπιστίας, προσωπικά το θεωρώ ένα πάρα πολύ θετικό βήμα, το οποίο κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να είχε γίνει και σε άλλες στροφές των πολιτικών εξελίξεων και στο πρόσφατο παρελθόν και πέραν τούτου, ουδέν».

Τι είχε δηλώσει ο Νίκος Παππάς την προηγούμενη ημέρα

Νίκος Παππάς: «Έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα, το οποίο το σήκωσαν οι συγγενείς των θυμάτων και έχουν μαζευτεί 1.300.000 υπογραφές. Δεν υπάρχει πολιτική εξουσία, που θα μπορούσε να κωφεύσει απέναντι σε αυτό το τεράστιο κύμα αξίωσης για την αλήθεια. Αυτό είναι που έχει συμβεί. Έχουμε την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου, που μαζί με όλα τα άλλα, βάζει ζητήματα για το Κράτος Δικαίου -»

Σεραφείμ Κοτρώτσος: «Ωραία. Την προηγούμενη εβδομάδα, κύριε Παππά. Όλα αυτά που λέτε σωστά και βαριά πολιτικά. Την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρχαν».

Νίκος Παππάς: «Και ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις -χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας- μεταξύ των κομμάτων, εδώ και κάποιες ημέρες;»

Σεραφείμ Κοτρώτσος: «Α, έχει υπάρξει τέτοια συνεννόηση;»

Νίκος Παππάς: «Ξέρω 'γω;»

Σεραφείμ Κοτρώτσος: «Όχι έχει ενδιαφέρον. Δεν το ξέρω αυτό. Δηλαδή λέτε ότι και πριν το δημοσίευμα του Βήματος -»

Νίκος Παππάς: «Είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη -μπορώ να σας το πω αυτό- και αυτά αντιλαμβάνεστε, ότι δεν γίνονται από βράδυ σε πρωί, έτσι δεν είναι; Πρέπει να προετοιμαστούν, είναι συγκροτημένα κόμματα, τα οποία πρέπει να διαβουλευτούν, να πάρουν αποφάσεις, να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Δεν θα ήθελα να πω τίποτε άλλο».