Την αναστολή του πολιτικού διαλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ προτείνει με επιστολή του ο απερχόμενος ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Μπορέλ απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 ενόψει του συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας και κάνει λόγο για «σοβαρές ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα», στις οποίες δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση. 

Ο πολιτικός διάλογος προβλεπόταν στην ευρύτερη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ και του Ισραήλ, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2000. 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει στην επιστολή πως θα εισηγηθεί στο συμβούλιο υπουργών να επικαλεστεί η ΕΕ τη ρήτρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να ανασταλεί ο πολιτικός διάλογος με το Ισραήλ ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 2000 στο πλαίσιο της ευρύτερης διασύνδεσης της χώρας με την Ένωση. 

Για να ληφθεί τέτοιο μέτρο θα απαιτείτο ομόφωνη απόφαση των 27, που διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν απίθανη. Αρκετοί πρεσβευτές κρατών-μελών πρόβαλαν ενστάσεις όταν ενημερώθηκαν για την πρόταση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters. 

Η πρόταση Μπορέλ έχει σκοπό να σταλεί καθαρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες στην ισραηλινή κυβέρνηση για την ανησυχία της ΕΕ όσον αφορά τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο, σύμφωνα με μια από τις διπλωματικές πηγές. Θα τεθεί στο τραπέζι στο τελευταίο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο οποίο θα προεδρεύσει ο Τζουζέπ Μπορέλ πριν από το πέρας της πενταετούς θητείας του. 

Η ΕΕ δυσκολεύεται πολύ να διαμορφώσει καθαρή και ενιαία γραμμή όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το Ισραήλ άλλα, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, επικρίνουν έντονα τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος και στηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση. 

Μια από τις διπλωματικές πηγές του Ρόιτερς επισήμανε πως η «έλλειψη διαδικασίας και προετοιμασίας» όσον αφορά την πρόταση του κ. Μπορέλ προκάλεσε «κατάπληξη» στους πρεσβευτές όταν ενημερώθηκαν και η ΕΕ «διχάστηκε περισσότερο παρά ποτέ» για το ζήτημα.