Τόσο οι τοξικοεξαρτημένοι όσο κι εκείνοι που νίκησαν τα ναρκωτικά και μοχθούν για να επανενταχθούν στην κοινωνία χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας.

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ο εφιάλτης των εξαρτήσεων από ουσίες, δυστυχώς, κάνει αισθητή την παρουσία του και στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, την περίοδο 2018-2021 καταγράφηκαν 213 θάνατοι σε σύνολο 2.406 χρήστων, οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Τόσο οι τοξικοεξαρτημένοι όσο κι εκείνοι που νίκησαν τα ναρκωτικά και προσπαθούν να επανενταχθούν στην κοινωνία χρειάζονται τη συνδρομή και τη στήριξη της πολιτείας. Στόχος, άλλωστε, του κοινωνικού κράτους είναι να βοηθά τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Είναι σημαντικό να βελτιωθεί η πρόληψη και η συνδρομή του κράτους στην απεξάρτηση και να ενισχυθούν τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης. Η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει ώστε ο ΟΑΕΔ να αυξήσει στο 90%, από το 70%, το ποσοστό επιδότησης του κόστους απασχόλησης για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ έχει αυξηθεί και το μέγιστο ποσό μηνιαίας επιχορήγησης έως τα 800 ευρώ.

Η λειτουργία του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στον ΟΚΑΝΑ, σημαντική προεκλογική δέσμευση που υλοποιήθηκε, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν χρήση των ναρκωτικών ουσιών με ασφάλεια, καθώς η ποιότητα των ουσιών ελέγχεται. Επιπλέον, βοηθά τους εξαρτημένους να πάρουν και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ώστε να μπουν σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης σε συνεργασία με τους ειδικούς του ΟΚΑΝΑ. Πρόκειται για καινοτομία που καταφέρνει να μειώνει τη βλάβη και να σώζει ζωές.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμα ξενώνας φιλοξενίας άστεγων ουσιοεξαρτημένων στην οδό Χαλκοκονδύλη. Στον ξενώνα υπάρχουν όλα τα προφίλ χρήστων, ενώ στις ψυχοδραστικές ουσίες περιλαμβάνεται και το αλκοόλ. Δυστυχώς, ανάμεσα στους χρήστες υπάρχουν και νέα παιδιά που διώχτηκαν από τις οικογένειές τους.

Τέλος, στο κομμάτι της πρόληψης και της ενημέρωσης του κόσμου για τα ναρκωτικά και τις συνέπειές τους έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα από τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, μπορούν να γίνουν όμως ακόμα περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πρόληψη της διάδοσης των ναρκωτικών θα πρέπει να εκτείνεται σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής και να εστιάζει σε παρεμβάσεις στην κοινότητα, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην εκπαιδευτική πολιτική, αλλά και σε ψυχοκοινωνική στήριξη των νέων.

Κάθε εξαρτημένος δίνει τεράστιο προσωπικό αγώνα για να νικήσει τα ναρκωτικά. Η πολιτεία και η κοινωνία πρέπει να σταθούν δίπλα σε αυτούς τους μαχητές της ζωής μέχρι την τελική νίκη.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”