Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, άσκησε δριμεία κριτική στο ισχύον εκλογικό σύστημα, τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία κυβερνά τη χώρα με ένα ποσοστό που δεν αντανακλά την πραγματική βούληση του συνόλου των πολιτών.

" "

Όπως υπογράμμισε, η ΝΔ μπορεί να συγκέντρωσε το 41% των ψήφων, όμως αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί μόλις στο 20,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, δεδομένου ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν ξεπέρασε το 50%. Παρ’ όλα αυτά, εξασφάλισε αυτοδυναμία με 156 έδρες στο Κοινοβούλιο.

«Αυτό δεν συνιστά λαϊκή εντολή», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική βούληση της κοινωνίας. Πρόσθεσε δε ότι η Πλεύση Ελευθερίας παραμένει σταθερή στη θέση της υπέρ της απλής αναλογικής, την οποία θεωρεί ως το μόνο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα.