Η πρωτοφανής απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για αποχή από τις ψηφοφορίες είτε στην Ολομέλεια είτε στις Επιτροπές της Βουλής παραπέμπει ευθέως σε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

 

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

 

Σε μια ιδιόμορφη κοινοβουλευτική γυμναστική αρχίζει να επιδίδεται ο Αλέξης Τσίπρας, με τους βουλευτές του κόμματος να προχωρούν σε μια ιδιότυπη επιστροφή στις… πλατείες. Η απόφαση της Κουμουνδούρου να μην παρίσταται στις ψηφοφορίες είτε στην Ολομέλεια είτε στις Επιτροπές παραπέμπει ευθέως σε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, η οποία δεν έχει προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Ναι μεν έχουν υπάρξει αποχωρήσεις κατά τη διάρκεια της ψήφισης συγκεκριμένων νομοσχέδιων, όχι όμως για διάστημα δύο (!) και πλέον μηνών. Εγκριτοι συνταγματολόγοι επικρίνουν σφόδρα την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω της οποίας αμφισβητείται ουσιαστικά η πλειοψηφία των 156 βουλευτών! Και δη όταν μόλις την Παρασκευή κατέπεσε η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, η στρατηγική της επαναφοράς στο… πεζοδρόμιο ενέχει και μια ακόμη παράμετρο: τον εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν, εφόσον οι συσχετισμοί τους ευνοούν, σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις, εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, η Κουμουνδούρου αρχίζει να λειαίνει τις γωνίες.

 

Σύνδρομο Στοκχόλμης

«Προφανώς και δεν εκβιάζονται και οι 156 της κυβέρνησης. Ομως, όταν έχει βρεθεί κάποιος ή κάποιοι να είναι παρακολουθούμενοι, εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι κρύβεται από πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης εκβιάζεται. «Δεν πιστεύω ότι αρχηγός πολιτικού κόμματος εκβιάζεται. Με ρωτάτε αν ο κ. Ανδρουλάκης έχει το σύνδρομο της Στοκχόλμης, αν μπορεί να πάει το θύμα στον θύτη. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συμβεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι προχθές ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είχε κάνει ένα βήμα πίσω λέγοντας με νόημα: «Εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε πως τον παρακολουθούσαν για να είναι το κόμμα του σε ομηρία και να είναι ο ίδιος και το κόμμα του υπό εκβιασμό».

Πάντως, στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χθες (αιχμηρά) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος: «Αν η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κάποιος κρατάει μία άλλη παράταξη, έχει στοιχεία και μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις αύριο το πρωί, αυτό συνιστά από μόνο του εκβιασμό».

 

Κυβέρνηση ηττημένων

Στο μεταξύ, μπορεί στο παρελθόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει μια κυβέρνηση ηττημένων, εντούτοις η «γραμμή» φαίνεται πως έχει αλλάξει. Στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν ότι η μόνη λύση είναι ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεύτερο κόμμα, σε απόσταση παραπάνω από έξι μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «διεκδικεί μια κυβέρνηση νικητών», με τον Πάνο Σκουρλέτη, χθες, να εξηγεί τι εννοούσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ενα τέτοιο σχήμα που θα εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι οι ουσιαστικοί νικητές των εκλογών. Αρα κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να κινηθούμε σε αυτόν τον δρόμο. Οταν ακούω τον Αλέξη Τσίπρα να λέει χθες για “κυβέρνηση νικητών” θεωρώ ότι οι νικητές είναι αυτοί που θα μπορέσουν να συγκροτήσουν μια τέτοια κυβέρνηση».

Εν ολίγοις, ο κ. Σκουρλέτης εξειδίκευσε τη φράση του κ. Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον να παίζει τα ρέστα του εν όψει των εκλογών. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «κάλυψε» και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένοι βουλευτές οι οποίοι θα συνταχθούν με τη Νέα Δημοκρατία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας ότι κανείς δεν θα μπορεί να γνωρίζει αν… εξαγοράστηκαν ή όχι.