Χάνουμε χρόνο στο σχεδιασμό «υψηλής στρατηγικής» χωρίς συγκεκριμένες κατευθύνσεις με ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων που λειτουργούν υπό την αντίληψη της… «ασυνέχειας» του Κράτους

Γράφει ο Χάρης Λαζαρόπουλος

Τους τελευταίους μήνες όλο και δυναμώνει η συζήτηση για τα Επιχειρηματικά και τα Εμπορευματικά Πάρκα. Πέρα από τη συνήθη γκρίνια για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των έργων και της λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο και στη Θεσσαλονίκη, κάποια νέα γεγονότα δείχνουν ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα παρακολουθήσουμε και θα καταγράψουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ κ. Αθ. Ψαθάς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι περίπου επτακόσιες από τις 1.650 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε 29 περιοχές της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ είτε δεν πληρώνουν καθόλου τις οφειλές για τα κοινόχρηστα, είτε πληρώνουν έναντι ή αμφισβητούν ορισμένες από τις χρεώσεις.

Ο κ. Ψαθάς εκτίμησε μάλιστα ότι ως το τέλος του έτους θα εξασφαλιστεί η τελική έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Θριάσιο, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ. Σε διαφορετικό επίπεδο, απεκάλυψε πως στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνονται οι μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα για δύο νέες βιομηχανικές περιοχές στην Πέλλα και την Κοζάνη.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών κατήγγειλαν στρεβλώσεις και μονοπωλιακές χρεώσεις των υπηρεσιών που παρέχει η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, ζήτησαν τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου και απεκάλυψαν πως προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν «παράνομες κρατικές ενισχύσεις». Οι νομικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΕΒΙΠΕ υποστηρίζουν μάλιστα πως το υφιστάμενο πλαίσιο (σ.σ. που επιτρέπει στο Δημόσιο να εγγυάται με υπουργική απόφαση την διαχειριστική αμοιβή των βιομηχανικών περιοχών), καθορίζει λειτουργικά κόστη και κοινόχρηστα στις εταιρείες των ΒΙΠΕ σε ποσοστό 20% πάνω από το κόστος λειτουργίας τους!

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος πρότεινε να γίνει συνολική μεταρρύθμιση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας διαχείρισης Επιχειρηματικών και Εμπορευματικών Κέντρων σε περιοχές που θα καθοριστούν από τα συναρμόδια υπουργεία. Ίσως όχι τυχαία, λίγο πριν από τις εκλογές ότι οι υπουργοί κ.κ. Σ. Πιτσιόρλας, Γ. Σταθάκης και Σ. Φάμελλος υπέγραψαν ΚΥΑ για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β’ σε ιδιωτική έκταση στον Ασπρόπυργο.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν μια μεγάλη αλήθεια. Χάνουμε χρόνο στο σχεδιασμό «υψηλής στρατηγικής» χωρίς συγκεκριμένες κατευθύνσεις με ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων που λειτουργούν υπό την αντίληψη της… «ασυνέχειας» του Κράτους. Μήπως έχει έρθει η ώρα να απομονωθούν όσοι προκαλούν (και ίσως συντηρούν επίτηδες) σύγχυση σε θέματα ζωτικής οικονομικής σημασίας; Μήπως πρέπει επιτέλους να οργανωθούμε, όποιο κι αν θα είναι το πολιτικό κόστος;

Αρκεί να ισχύει η αρχή του primus solus (του πρωτεύοντος) πλέον κι όχι απλά primus inter pares (πρώτου μεταξύ ίσων), για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους (επιτέλους).