Ζεστάθηκε η αγορά έπειτα από 2,5 μήνες

by news

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες στην πρεμιέρα του λιανεμπορίου, η αγορά φαίνεται από την πρώτη ημέρα να «ζεστάθηκε», με τους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματα που ανέβασαν ρολά έπειτα από 2,5 μήνες.

Επίσκεψη στα καταστήματα της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες, πρεμιέρα ανοίγματος του λιανεμπορίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη.

Οι έμποροι ελπίζουν κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων να έχουν έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50% του περσινού τους τζίρου. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η περίοδος αυτή αποτελεί την ύστατη ελπίδα για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους και τονίζουν την ανάγκη τα μέτρα να τηρηθούν τόσο από τους καταστηματάρχες όσο και από τους καταναλωτές, ώστε το λιανεμπόριο να μην κλείσει ξανά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), έμποροι, εργαζόμενοι και καταναλωτές υποδέχτηκαν την ηγεσία του ΥΠΑΝ με χαμόγελο και ικανοποίηση για την επαναλειτουργία της αγοράς, με εμφανή την υποδειγματική τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας εντός και εκτός των καταστημάτων.

Παράλληλα δήλωσε πως η φετινή εκπτωτική περίοδος προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το καταναλωτικό κοινό, οι έμποροι επιθυμούν να ρευστοποιήσουν το αδιάθετο χειμερινό εμπόρευμα και τώρα είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά με ελπίδα και αισιοδοξία. Επειδή όμως, όπως τόνισε, η υγεία παραμένει το ύψιστο αγαθό, ο κ. Καφούνης έκανε έκκληση στο καταναλωτικό κοινό να επισκεφθεί τις τοπικές αγορές, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και αποφεύγοντας τον συνωστισμό. Επανέλαβε, τέλος, στους υπουργούς -οι οποίοι, όπως επισημαίνει, έδειξαν μεγάλη κατανόηση- την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων στήριξης που έως σήμερα έδωσαν ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και την εφαρμογή πραγματικών λύσεων, με ρύθμιση και γενναίο κούρεμα όλων των υποχρεώσεων όταν με το καλό λήξει η υγειονομική κρίση.

Τέλος, οι περισσότεροι καταναλωτές την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας της αγοράς φαίνεται ότι έδειξαν προτίμηση στις αγορές σε ρούχα και παπούτσια. Τα περισσότερα καταστήματα επέλεξαν να ανοίξουν στις 10 το πρωί, παρά το γεγονός ότι το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας ξεκινά στις 7. Τα μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων είναι ιδιαίτερα αυστηρά και από την πιστή εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί το αν η αγορά θα φτάσει μέχρι το τέλος των εκπτώσεων στις 27 Φεβρουαρίου. Το μεγάλο στοκ των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια δημιουργεί, εξάλλου, τις συνθήκες για επέκταση της περιόδου των προσφορών μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Η ανάγκη να πληρωθούν οι προμηθευτές και να γίνει νέα παραγγελία για τα καλοκαιρινά είδη οδηγεί την αγορά σε μεγάλες εκπτώσεις, που ενδέχεται να φτάσουν και το 70%.

Aπό την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα