Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την προετοιμασία της νέας διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες.

«Με τον πρόεδρο Ζελένσκι προετοιμάσαμε τις διασκέψεις που φιλοξενεί η Γαλλία την Τρίτη: μία πρώτη, διεθνή, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Ουκρανίας ώστε να περάσει τον χειμώνα, και μία δεύτερη με τις γαλλικές επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας», έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter τα εξής:

«Συγχρονίσαμε τις θέσεις μας πριν από την εικονική σύνοδο της G7 και την διάσκεψη υποστήριξης στο Παρίσι. Συζητήσαμε την εφαρμογή του ειρηνευτικού μας σχεδίου των 10 σημείων, της συνεργασίας μας για την Άμυνα και την ενεργειακή σταθερότητα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί εξ αποστάσεως στην διάσκεψη της Τρίτης «για την αντοχή και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ενώ παρών θα είναι και ο ουκρανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, στην διεθνή διάσκεψη της Τρίτης θα συμμετάσχουν «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί» από 47 χώρες, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές του Δεκεμβρίου σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να δοθούν «εγγυήσεις» στην Ρωσία για την εξεύρεση μίας «καλής ισορροπίας», όταν θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αγανάκτηση, κυρίως στην Ουκρανία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Γαλλική Προεδρία έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει ένταση στις σχέσεις με το Κίεβο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε στα μέσα του Νοεμβρίου ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την τύχη των αιχμαλώτων και φθάνει μέχρι την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.